PET DECENIJA U "KARADŽIĆU": Majstor narodne igre Vuk Karaklić obeležio vredan jubilej (FOTO)
Foto: Kurir/T.I.

PET DECENIJA U "KARADŽIĆU": Majstor narodne igre Vuk Karaklić obeležio vredan jubilej (FOTO)

Srbija -

Kada je tog 17. avgusta 1972. godine kao srednjoškolac, samo dan pošto je iz Sevojna došao u Loznicu, Vuk Karaklić kročio u Vukov dom kulture i prijavio se da bude član foklornog ansambla kulturno-umetničkog društva "Karadžić", nije sanjao da će i pet decenija kasnije biti na istom mestu. Pola veka života posvetio je narodnoj igri i pesmi, a sada je u čast tog jubileja održan koncert u prepunoj sali Vukovog doma kulture.

Nastupili su dečji folklorni ansambli kao i nekadašnji članovi prvog ansambla "Karadžića", a dobar deo njih prve korake i koreografije naučili su baš od Karaklića. On je i danas neraskidivi deo "Karadžića" gde radi sa mladim igračima, ali i veteranima.

Loznica, Vuk Karaklić
foto: Kurir/T.I.

"Koncertom 'Karadžić' obeležava pola veka mog trajanja u društvu u kome sam proveo najlepše dane i još uvek sam mu veran. Slučajno sam pre 53 godine zakoračio u svet narodne igre, a posle prve dve godine igre u KUD 'Sevojno' sve ostalo vreme sam deo 'Karadžića' i biću dokle god mogu da pomognem i svoje znanje prenesim novim generacija. Srećan sam što ovoliko dece želi da igra i čuva našu tradiciju", kazao je Karaklić koji je na koncertu bio obučen u kompletnu narodnu nošnju.

Loznica, Vuk Karaklić
foto: Kurir/T.I.

Sa "Karadžićem", u kome je član sa najdužim neprekidnim stažom, prošao je "pola planete". Kao igrač je nastupao po gotovo svim evropskim državama, nekadašnjem SSSR-u, naše narodne igre je sa "Karadžićem" sredinom sedamdesetih godina prošloga veka predstavio u Alžiru, zaigrao 1981. i u Australiji, da bi pre 15 godina odveo prvi ansambl u Japan. Devedesete je postavljen, zajedno sa Miodragom Mišom Spernjakom, za jednog od rukovodioca folklornog ansambla od kada počinje da se bavi i koreografijom.

Bio je promoter naših narodnih igara u poljskom Plocku, radio je u Društvima "Abrašević" u Banji Koviljači i "Tronoša" u Koreniti, a godinama kroz školice folklora znanje prenosi na mlade po mnogim lozničkim selima, Malom Zvorniku, ali i u Republici Srpskoj.

Loznica, Vuk Karaklić
foto: Kurir/T.I.

Po struci je krojač, svojevremeno je radio u lozničkoj konfekciji "Moda", pa kad god treba nošnje u društvu popravlja i prepravlja, a lani je sam krojio i uradio novih 48 jadarskih nošnji za "Karadžić", jedino su vezove radile žene. Izrada nošnje nije uopšte nimalo jednostavna, a za izradu jedne kompletne jadarske treba nekih sedam dana, objašnjava on.

Igralo se odlično na koncertu, publika je čestim apaluzima podržavala sve igrače, a najglasniji je ostavila za kraj kada je Aleksandra Antonić, v.d. predsednika "Karadžića", slavljeniku predala prigodan poklon uz želju da još dugo radi i stvara nove generacije "Karadžićevaca".

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track