ŽENA SA STARE PLANINE PRAVI DŽEMOVE OD VOĆA KOJE SMO SVI ZABORAVILI! Bogato je vitaminom C, a ovo je tajna njenog namaza
Foto: Kurir TV

prirodno

ŽENA SA STARE PLANINE PRAVI DŽEMOVE OD VOĆA KOJE SMO SVI ZABORAVILI! Bogato je vitaminom C, a ovo je tajna njenog namaza

Srbija -

Stara planina bogata je divljim plodovima koji su daleko od zagađenja, a to je iskoristila porodica Šinka iz Knjaževca koja je počela da ih bere i proizvodi slatke namaze, čiji kvalitet je brzo prepoznat.

Ovo malo porodično gazdinstvo slatku zimnicu pravi i bez dodatka šećera, za sve one koji preferiraju zdravu ishranu.

Mušmula koju danas retko koristimo u našem jelovniku izuzetno je bogata vitaminom C, a njenu vrednost prepoznala je Vineta Šinka iz Knjaževca koja je napravila recept za namaz od ove voćke. Kaže da procedura nije teška i kad odvoji koštice od slatke sadržine, sve ide lakše.

Stara planina, džemovi, Vineta Šinka
foto: Kurir TV

- Treba prvo da se sačeka, da mušmula sazri i bukvalno od trulog voća pravite namaz. Procedi se dva tri puta da bi došlo do kuvanja - objašnjava svoj recept gospođa Šinka.

Vineta slatke džemove pravi isključivo od voća sa Stare planine.

- Oseća se razlika jer od industrijske dunje ne može da ispadne dobro slatkio, ne oseća se ni taj miris, ni taj ukus. Skupljamo voće iz sela, s našeg imanja. Imamo dunju, mušmulu i višnje. Ono što ne možemo da došpunimo koliočinokm, kupujemo od lokalnih proizvođača za koje znamo da ne prskaju vioće i ne tretiraju ga da bi mu to naškodilo - dodaje Vineta.

02:32

ŽENA SA STARE PLANINE PRAVI DŽEMOVE OD VOĆA KOD SMO SVI ZABORAVILI! Bogato je vitaminom C, a ovo je tajna njenog namaza

Suprug Negovan od drveta pravi jedinstvenu ambalažu, što mu ne pada teško u poređenju s branjem trnjina, kupina i šumskih jagoda.

- Pređemo mnogo kilometara, ali se vratimo kući sa sirovinom. Srećni smo jer smo proveli dan u prirodi i imamo šta da pravimo. Divlja malina je specifična za ovu nadmorsku visinu, pa ga je nemoguće naći u Vojvodini - kaže Negovan.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track