Đurić: Ovo je najsvečaniji dan u istoriji grada, darujemo svaku novosadsku bebu koja se rodi danas sa po 300.000 dinara
Foto: Grad Novi Sad

Proslavljen Dan Grada sa prijateljskim i pobratimskim gradovima na Svečanoj akademiji

Đurić: Ovo je najsvečaniji dan u istoriji grada, darujemo svaku novosadsku bebu koja se rodi danas sa po 300.000 dinara

Srbija -

Povodom 1. februara, rođendana Novog Sada, gradonačelnik Milan Đurić zajedno je sa predsednicom Skupštine Grada Novog Sada Jelenom Marinković Radomirović bio domaćin prijema u Gradskoj kući delegacijama pobratimskih i prijateljskih gradova.

– Više je značajnih datuma za naš grad, od Dana oslobođenja, do gradske slave, a danas, kada slavimo 275. rođendan, posebno smo ponosni. Hvala svim prijateljima što su došli da uveličaju naše slavlje i dan Srpske Atine. Nastavljamo da jačamo već jako prijateljstvo koje Novi Sad neguje decenijama sa svojim pobratimima. Ono nam daje snagu da budemo uporni u nameri da Novi Sad učinimo još boljim mestom za život i da sanjamo velike snove. Početkom ove godine, ispratili smo titulu Evropske prestonice kulture, predavši štafetu dalje. Ta prestižna titula nam je došla u ruke i zahvaljujući podršci naših prijatelja. Zato hvala im na tome, što su bili tu još od procesa kandidature, do osvajanja titule i tokom realizacije programa. Sada smo mi tu za njih, da podelimo naše iskustvo i damo savete, a ništa nam neće biti draže, nego da neka od narednih kulturnih prestonica, bude upravo iz reda naših prijatelja – rekao je gradonačelnik Đurić obraćajući se prisutnima.

Ove godine, Grad su povodom proslave rođendana posetile brojne delegacije, između ostalih, predstavnici Budve, Pečuja, Gomelja, Kumanova, Istočnog Sarajeva, Banja Luke, Sankt Peterburga, Tivta, Herceg Novog i Bijeljine.

Nakon prijema, svečanost je nastavljena u Srpskom narodnom pozorištu, gde je gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić uručio Februarsku nagradu ovogodišnjem dobitniku, violinisti Stefanu Milenkoviću.

– Danas je najsvečaniji dan u istoriji grada Novog Sada. Slavimo 275. rođendan našeg grada i davnu 1748. godinu, kada je Petrovaradinski šanac skupio 80 hiljada mađarskih forinti, otkupio slobodu od Marije Terezije i dobio Povelju slobodnog i kraljevskog grada. Ni ostali datumi koji su važni za naš grad – 28. oktobar, 9. novembar, 16. novembar, 23. januar – ne bi postojali da nije bilo 1. februara 1748. godine. Drago mi je da su stigle brojne delegacije iz pobratimskih i prijateljskih gradova, gradova koji su učestvovali u osvajanju naše titule Evropske prestonice kulture, koji su nam pomogli svojim savetima, predlozima, koji su učestvovali u programu koji se dešavao cele prošle godine. Želim da sa našim bradskim gradovima nastavimo saradnju u oblasti kulture, obrazovanja, sporta, privrede, poljoprivrede i svih drugih oblasti. Mislim da je grad bogat onoliko koliko ima prijatelja, a naš grad je bogat upravo po tome. Dobitnik ovogodišnje Februarske nagrade je od cele planete odabrao baš Novi Sad za svoj grad i u ime svih Novosađana, najiskrenije čestitam Stefanu Milenkoviću. Hvala mu za izuzetan doprinos kulturi grada i društva u celini, a naravno i na tome što je izabrao Srpsku Atinu za svoj dom. Svim građankama i građanima čestitam 1. februar, Dan grada Novog Sada – istakao je gradonačelnik Milan Đurić.

Prvi čovek Novog Sada danas je na svom Instagram profilu objavio i da je prva beba koja je rođena Dan Grada devojčica, koja je rođena samo 19 minuta nakon ponoći i podsetio da će Grad darovati svaku beba rođena danas sa po 300.000 dinara.

-Prva Novosađanka koja nas je obradovala ovoga jutra, na 275. rođendan našeg grada je Neda, rođena 19 minuta posle ponoći. Čestitam roditeljima na najlepšem daru života, i drago mi je što čujem da su beba i njena majka Jovana dobro. Grad Novi Sad posebno daruje svaku novosadsku bebu koja se rodi 1. februara sa po 300.000 dinara. Inače, mi nastavljamo snažno da podržavamo brojne programe pronatalitetne politike. Danas imamo još poklona na Novosađane i sve koji borave u našem gradu: besplatan parking, gradski i prigradski prevoz JGSP autobusima, turističke ture po gradu, 50 % popusta u Gradskoj biblioteci. Poklanjamo fantastičan koncert u Gradskoj koncertnoj dvorani, i slobodan ulaz na bazen i klizalište u SC “Vojvodina” i “Slana bara”. Srećan Dan Grada Novog Sada- napisao je Đurić.

Grad Novi Sad

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track