ZA NAJBOLJE UČENIKE I STUDENTE 15 MILIONA DINARA: Konkurs za gradske nagrade u Loznici
Foto: T. Ilić

ZA NAJBOLJE UČENIKE I STUDENTE 15 MILIONA DINARA: Konkurs za gradske nagrade u Loznici

Srbija -

LOZNICA - Grad Loznica nastavlja sa dvodecenijskom praksom finansijske podrške najboljim lozničkim učenicima i studentima pa je do kraja ovog meseca otvoren novi konkurs za dodelu gradske nagrade. Uslovi konkursa su isti kao i prethodnih godina s tim da od ove godine mogu prvi put konkurisati i studenti sa invaliditetom, a u gradskoj kasi je ponovo u tu svrhu predviđeno nešto malo manje od petnaest miliona dinara.

Prema rečima pomoćnika gradonačelnika Ljubinka Đokića, za učenike, osnovce i srednjoškolce, je potrebno da su državljani naše zemlje, sa prebivalištem na teritoriji Loznice najmanje tri godine pre prijavljivanja na konkurs i da su u prethodnoj školskoj godini osvojili jedno od prva tri mesta pojedinačna mesta na državnom ili međunarodnom takmičenju koje je u kalendaru Ministarstva prosvete.

Loznica, učenici, đaci
foto: T. Ilić

Što se tiče učenika osnovne Muzike škole uslovi su slični, s tim da je potrebno da su na republičkim ili međunarodnim takmičenjima osvojili prvo mesto. Za studente je potrebno da pohađaju državni fakultet, da su na budžetu, imaju tokom osnovnih studija prosečnu ocenu najmanje devet, nisu gubili godinu i nisu apsolventi. Za ovu podršku grada mogu konkurisati i studenti Romi koji su socijalno ugroženi i ispunjavaju određene uslove. Sada šansu imaju i studenti sa invaliditetom. Za njih je jedan od uslova da nisu ponovili nijednu godinu, osim u slučaju bolesti, a da su oni koji su prva godina studiranja tokom sve četiri godine srednje škole imali opšti uspeh od najmanje 4,50. Od marta prošle godine učeničke gradske nagrade uvećane su za 40, a studentske za 20 odsto, odnosno linearno za po dve hiljade dinara – za studente sa deset na 12 hiljada, a đake sa pet na sedam hiljada dinara.

Na prošlogodišnjem konkursu za dodelu gradske nagrade 125 kandidata je ispunilo uslove, 32 učenika i 93 studenta, a za njih je u gradskom budžetu bilo predviđeno 14,7 miliona dinara.

T.Ilić

.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track