SUBOTICA: Gradonačelnik Stevan Bakić primio ambasadora Francuske Pjera Košara
Foto: Grad Subotica

SUBOTICA: Gradonačelnik Stevan Bakić primio ambasadora Francuske Pjera Košara

Srbija -

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić sastao se danas, u Gradskoj kući, sa ambasadorom Francuske u Srbiji Pjerom Košarom. Gradonačelnik Bakić je, tim povodom, izjavio da se tokom srdačnog susreta razgovaralo o više tema i da su se Njegova ekselencija, ambasador Košar, i on saglasili u oceni da su istorijska bliskost i prijateljstvo koje vezuje Srbiju i Francusku dobra osnova za proširivanje saradnje i na lokalnom nivou.

Grad Subotica, Stevan Bakić
foto: Grad Subotica

„Ambasadoru Košaru sam predstavio gotovo sve vrednosti našeg grada, a posebno Privrednu zonu 'Mali Bajmok' u okviru koje funkcioniše Slobodna zona, motor privrednog razvoja Grada Subotice i naš ponos. Mnogo tema smo prošli i razmenili mnogo informacija. Dogovorili smo se da ostanemo u kontaktu, a određene su i osobe za kontakt između Grada Subotice i ambasade Francuske u Beogradu“, rekao je Bakić.

Grad Subotica, Stevan Bakić
foto: Grad Subotica

Naveo je da Subotica ima izuzetno povoljan geostrateški položaj, da je to moderan grad evropskog šarma u kome vlada skladan suživot pripadnika više od 20 nacija i da je upravo ta raznolikost nešto po čemu je Subotica prepoznatljiva, nešto što je njena prednost i na čega su ponosni svi Subotičani.

Grad Subotica, Stevan Bakić
foto: Grad Subotica

„Njegova ekselencija i ja složili smo se da su istorijska bliskost i prijateljstvo Srbije i Francuske dobra osnova za proširenje saradnje na lokalnom nivou. Diplomatski odnosi Srbije i Francuske, podsetiću, imaju dugu tradiciju, uspostavljeni su 20. marta 1839. godine, u ondašnjoj prestonici Kragujevcu. Nakon posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji, 15. i 16. jula 2019. godine, partnerstvo dve zemlje dobilo je na snazi, a saradnja je naročito intenzivirana u oblasti ekonomije. Na teritoriji Republike Srbije posluje 100 francuskih kompanija koje zapošljavaju oko 17.000 ljudi“, rekao je gradonačelnik Bakić.

Grad Subotica, Stevan Bakić
foto: Grad Subotica

On je istakao da je tokom današnjeg susreta konstatovano i da bi Francuska, kao ekonomski velika, jaka država i značajan politički faktor trebalo da ima jednu jaku francusku kompaniju koja bi postala deo porodice stranih investitora u Slobodnoj zoni Subotica.

Grad Subotica, Stevan Bakić
foto: Grad Subotica

„Poslednjih godina Grad Subotica, kao i cela Srbija, beleži privredni rast koji je rezultat izuzetno mudre i odgovorne politike mira, stabilnosti i ekonomskog razvoja našeg predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Sa ponosom ću, ovom prilikom, ponoviti njegove reči da smo ostvarili ono što su zacrtali naši preci – jaku, suverenu i slobodarsku Srbiju koja je u stanju da brani svoj narod i nacionalne interese i čija se reč čuje i poštuje“, naglasio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Grad Subotica, Stevan Bakić
foto: Grad Subotica

Ambasador Košar zahvalio se gradonačelniku Stevanu Bakiću na dočeku u Subotici i napomenuo da je u ovaj grad došao kao predstavnik Francuske koju sa Srbijom spaja dugo prijateljstvo.

„To prijateljstvo je osnaženo tokom posete predsednika Makrona 2019. godine i njegovim stalnim interesovanjem za ovaj region. Predsednik Makron želi da se snažna Srbija priključi snažnoj Evropskoj uniji“, rekao je Košar.

On je istakao da se marljivo radi da teške etape pridruživanja Evropskoj uniji što pre budu pređene.

Grad Subotica, Stevan Bakić
foto: Grad Subotica

„To je i razlog zbog koga se predsednik Makron angažovao sa kancelarom Šolcom da se favorizuje normalizacija odnosa Beograda i Prištine. I u toj evropskoj budućnosti Subotica ima jedno posebno mesto i vokaciju da bude povezujući faktor. Prijatno smo iznenađeni dinamičnošću u ekonomskoj oblasti i radićemo na ohrabrivanju francuskih preduzeća koja su već prisutna u Srbiji da dođu u Suboticu. Ova francuska preduzeća su veoma prisutna u oblasti infrastrukture, prerade otpada, voda, gradskom razvoju i upravo smo razgovarali sa gradonačelnikom o saradnji sa Francusko-srpskom privrednom komorom čija bi delagacija mogla da poseti Suboticu“, kazao je ambasador Košar.

Grad Subotica, Stevan Bakić
foto: Grad Subotica

Prema njegovim rečima, na sastanku sa gradonačelnikom razgovaralo se i o programu Francuske razvojne agencije (AFD), u saradnji sa Svetskom bankom i sa Ministarstvom za razvoj i izgradnju.

Grad Subotica, Stevan Bakić
foto: Grad Subotica

„To je program koji lokalnim zajednicama omogućava da razvijaju mogućnosti razvoja gradskog prevoza uz, naravno, poseban akcenat na zaštitu životne sredine. To je, takođe, oblast o kojoj ćemo nastaviti da razgovaramo. Sa gradonačelikom smo razgovarali i o saradnji u oblasti kulture, a pomenuo bih da Francuska učestvuje i na Festivalu evropskog filma na Paliću, dok Francuski institut u Novom Sadu ima želju da razvija saradnju sa institucijama kulture“, zaključio je ambasador Pjer Košar.

Grad Subotica, Stevan Bakić
foto: Grad Subotica

Sastanku u Zelenoj sali gradske kuće prisustvovali su savetnik za kulturnu saradnju i direktor Francuskog instituta u Srbiji, Stanislas Pjere, pomoćnica gradonačelnika i gradska menadžerka Zagorka Panić, i član Gradskog veća zadužen za oblast privrede, Srđan Samardžić.

Grad Subotica, Stevan Bakić
foto: Grad Subotica

Grad Subotica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track