BOBAN ÐUROVIĆ O RAZVOJNIM POTENCIJALIMA: Pomeramo granice u turističkim Investicijama
Foto: Privatna Arhiva

Predsednik opštine Vrnjačka Banja

BOBAN ÐUROVIĆ O RAZVOJNIM POTENCIJALIMA: Pomeramo granice u turističkim Investicijama

Srbija -

Interesovanje porodice Ðoković za Vrnjačku Banju potvrđuje da ovo ušuškano mesto na padinama planine Goč odiše neverovatnim prirodnim lepotama

U poslednjih deset godina razvoj Vrnjačke Banje kretao se u tri pravca. Istovremeno smo investirali u infrastrukturu, ulagali u nove turističke sadržaje kako bismo boravak gostiju u Banji učinili zanimljivijim i sadržajnim, ali i tražili investitore s bogatim iskustvom u hotelijerstvu koji će izgraditi nove i rekonstruisati postojeće hotele. Jedino je planiranje na ovaj način bilo dobitna kombinacija, koja je vodila razvoju i unapređenju našeg mesta, uz istovremeno povećanje broja turista, kaže na početku intervjua za Kurir Boban Ðurović, predsednik opštine Vrnjačka Banja, i dodaje:

- Danas je Vrnjačka Banja, prema svim zvaničnim statistikama, najposećenije turističko mesto u Srbiji i visokorangirana turistička destinacija u regionu za koju vlada sve veće interesovanje. Prošle godine oborili smo još jedan rekord u posećenosti, sa 1,4 miliona ostvarenih noćenja.

Boban Đurović
foto: Privatna arhva

Niz atrakcija je izgrađen poslednjih godina - fontana, veštački vodopadi, avantura park, akva-park, koji je najveći na Balkanu. Šta očekuje posetioce Vrnjačke Banje u predstojećoj sezoni?

- Volimo da razmazimo naše goste, da ih svake nove turističke sezone dočekamo novim sadržajima, otkrijemo pokoju tajnu godinama skrivanu i nedostupnu, pružimo odmor za pamćenje. Ove sezone, posle više decenija, naši gosti i posetioci moći će da zakorače stazama nemačkih oficira u Lerovom tunelu, uživaju u nesvakidašnjem pogledu na barokno-renesansni park s visine od 50 metara iz kabine panoramskog točka ili osete adrenalin spuštanja s najbržeg tobogana, poznatog kao „kamikaze“, u novootvorenom akva-parku „Raj“.

Najavljene su velike investicije porodice Ðokovi. Šta će to značiti za ovu opštnu?

- Interesovanje porodice Ðoković za Vrnjačku Banju potvrđuje da ovo ušuškano mesto na padinama planine Goč odiše neverovatnim prirodnim lepotama koje bude zdravlje i uspostavljaju duhovni balans. Izgradnja hotelskog kompleksa i gondole na trasi dugoj 7,1 km pomera granice u turističkim investicijama Vrnjačke Banje i regiona. Ova svojevrsna turistička atrakcija, koja će se graditi po principu javno privatnog partnerstva, povezaće centar Vrnjačke Banje s planinom Goč i omogućiti uživanje u najlepšim krajolicima planine Goč. Ulaganja opštine Vrnjačka Banja odnose se na obezbeđivanje zemljišta za polaznu i dolaznu stanicu, kao i za trasu kojom će gondola proći, zatim uređenje prilaznih puteva i komunalne infrastrukture, dok će kompanija porodice Ðoković uložiti u gondolu, žičaru s kabinama i ostale prateće komponente, što predstavlja višemilionska ulaganja koja opština Vrnjačka Banja sama ne bi mogla da obezbedi. Očekujem da ćemo poslove vezane za pribavljanje neophodne dokumentacije završiti do kraja juna, a nakon toga započeti i prve radove.

Šta su danas najveći razvojni potencijali Vrnjačke Banje?

- Zbog smeštajnih kapaciteta hotela sa četiri i pet zvezdica i kongresnim centrom, drugim po veličini u Srbiji, Banja je sve češće izbor visokoplatežnih gostiju, ali i domaćin brojnih poslovnih susreta. U prethodnih nekoliko godina završeno je na desetine novih hotela visoke kategorije, vrednosti od gotovo 200 miliona evra. Uskoro se očekuje i otvaranje hotela „Splendor“, „Merkur Palas“ i jednog od najluksuznijih objekata sa helidromom - „Zeptermi“, koje uvode nove sadržaje u Vrnjačku Banju i luksuz kakav se može naći samo u najekskluzivnijim turističkim destinacijama.

U raznovrsnoj ponudi Vrnjačke Banje mogu li ljubitelji seoskog turizma da pronađu svoj užitak?

- Vrnjačka Banja pruža kompletan reset tela i duha. Tragajući za odgovorima zašto je sedam srpskih kraljeva krunisano upravo u Žiči, zašto su grobovi Nemanjića utkani u temelje Studenice, odakle kamen na svetom mestu Zapadne Morave i kakvu je blagodet Sveti Sava osetio u selu Gračac nadomak Vrnjačke Banje da upravo ovde podigne jedan od najstarijih duhovnih hramova u regionu, otkrivaju zašto je ovaj kraj Srbije poseban i zašto je Banja uvek birana kao idealno mesto za odmor i opuštanje. Čuvanje tradicije naših predaka, negovanje kulturne baštine i običaja koji su se očuvali u seoskim područjima okosnica su razvoja seoskog turizma na teritoriji vrnjačke opštine koji je sve popularniji među strancima. Oni žele da upoznaju način na koji se nekada živelo, stare zanate i da okuse specifičnu tradicionalnu hranu, poput gočkog sira i kajmaka, domaćeg ajvara ili pekmeza. Taj užitak pronalaze u brojnim domaćinstvima poput ranča „Debeljak“, „Kedar sela“, „Lodge Morava“ i mnogim drugim etno-selima.

Domaćin sportskih dešavanja

Iz Banje u pohode na sjajna odličja

Vrnjačka Banja i te kako je posvećena i razvoju sportskog turizma.

- Izgradnjom sportskih hala, uređenjem postojećih terena na otvorenom i izgradnjom fudbalskog terena po FIFA standardim,a koji dodatno unapređujemo novim investicijama u terene za treninge, postavljanje tribina i uređenje svlačionica, privukli smo veliki broj profesionalnih sportista i ekipa. Slavimo njihove uspehe koje postižu na državnim, evropskim i svetskim takmičenjima, ponosni na činjenicu da je upravo Vrnjačka Banja bila mesto odakle su sa priprema otišli u pohode na sjajna odličja. Banja je često i domaćin brojnih međunarodnih sportskih prestižnih kampova, ali i domaćini sportskih dešavanja.

Jelena Vukić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja