"OBUKA MORA DA BUDE TEŽA OD RATA, TAMO SE GINE!" Radosavljević o konkursu ELITNE JEDINICE VOJSKE SRBIJE: Ovo su zadaci kandidata
Foto: Kurir TV

KURIR TV

"OBUKA MORA DA BUDE TEŽA OD RATA, TAMO SE GINE!" Radosavljević o konkursu ELITNE JEDINICE VOJSKE SRBIJE: Ovo su zadaci kandidata

Srbija -

Državljani Republike Srbije, do 30 godina starosti, imaće priliku da do 31. marta 2023. godine podnesu prijave na konkurse za prijem u neku od elitnih jedinica naše vojske.

U ministarsvu odbrane nalažu da je do dosadašnjeg raspisivanja konkursa za prijem u specijalne jedinice Vojske Srbije bilo već „nekoliko stotina upita”, kao i da je to podatak za samo jednu od nekoliko takvih jedinica.

Konkurs je raspisan 15. februara, a važi za jedinice - 72. brigadu, 63. padobransku i „Kobre”.

01:39

OBUKA MORA DA BUDE TEŽA OD BORBE! General-pukovnik o konkursu za ELITNE JEDINICE SRBIJE: OVO su zadaci kandidata!

Na koji način izgleda sama priprema i kako nastaju specijalci naše vojke, odgovorio je u "Pulsu Srbije" na Kurir televiziji Goran Radosavljević Guri, nekadašnji policijski general-pukovnik.

- U elitne jedinice bi trebalo i moraju da dođu najbolji ljudi, specijalci koji se biraju tako što prvo prolaze psihofizičke testove. Prvo se ide kod psihologa, potom pokazuju fizičku izdržljivost da bi uopšte konkurisali. Nije bitno da li je neko samo fizički spreman, već mora da ima i psihološki profil koji će zadovoljiti sve kriterijume. U takvim jedinicama se gine, ljudi budu ranjeni, ne vredi fizička sprenost ukoliko psihički ne može da podnese to da nosi ranjene, poginule prijatelje sa kojima je razgovarao do pre pet minuta - započeo je Radosavljević.

Potom je obrazložio kako se tačno utvrđuje na obukama da li je kandidat psihički dovoljno jak:

- Jedna vrsta obuke je tzv. dril, mnogi misle da je to maltretiranje, omalovažavanje, ali nije. instruktori koji su obučavali kandidate, nekada postanu i najbolji prijatelji. Na obukama morate da dovede čoveka u stanje svesti, iscrpljenosti, on mora na obuci da prođe pakao i ona mora da bude teža od borbene aktivnosti. Oni se spremaju za borbene aktivnosti, a ne za obezbeđenje utakmica itd.

Kobre, Sajam sporta
foto: Ministarstvo odbrane

Nakon toga, osvrnuo se na odricanja koje kandidat mora da ispuni:

- Mora da bude svestan da njegov život, prijatelji, rođaci moraju da budu uskraćeni za odlazak na slavu, svadbu... Nikad se ne zna kada će biti pozvan i kada će da izbije krizna situacija. Nekada provodi mesec, dva na terenu u uslovima kada je napolju minus deset, kada je blato, kiša, gladan... Uz to postoji i dosta teorijske nastave, mora da poznaje zakonske odredbe, pravila ratovanja, naoružanje, sredstva koja se koriste, ureeđaji...

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track