GODINA ZA PAMĆENJE Loznica otvara seriju novih objekata: Grad će biti bogatiji za DVA STADIONA, SMARTT CENTAR, OBDANIŠTE FOTO
Foto: T.Ilić

GODINA ZA PAMĆENJE Loznica otvara seriju novih objekata: Grad će biti bogatiji za DVA STADIONA, SMARTT CENTAR, OBDANIŠTE FOTO

Srbija -

Loznica je u poslednjih petnaestak godina osetno promenila svoj izgled, urađeno je više značajnih objekata, ali će ova 2023. biti godina za pamćenje sudeći po tome koliko će narednih meseci biti svečanih otvaranja.

Sledi otvaranje više značajnih objekata, uglavnom iz oblasti obrazovanja i sporta, a ono što se Loznica dobiti ove godine neki gradovi ne dobiju ni za deceniju.

Predstoji serija presecanja vrpci na objektima čija je izgradnja počela pretprošle ili prošle godine, a prvi će, najavljuju iz lokalne samouprave, biti novo obdanište u Lozničkom Polju koje će imati 270 mesta.

Moderan objekat u sklopu lozničke Predškolske ustanove ‘’Bambi’’ podignut je zahvaljujući podršci Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koje je izdvojilo 148 miliona dinara, dok je Grad Loznica pomogao kroz projektno-tehničku dokumentaciju, zemljište i sveukupnu infrastrukturu.

Otvaranje se očekuje krajem marta i sa ovim objektom trebalo bi da budu ukinute liste čekanja za upis dece u obdanište. Zgrada budućeg ‘’Smart siti inovacionog centra’’, iza srednje Tehničke škole, od oko 800 kvadratnih metara, je urađena, predstoji postavljanje računarske i elektronske opreme i očekuje se da njenim otvaranjem Loznica postane jedan od centara informacionih tehnologija.

1 / 3 Foto: T.Ilić

Ovoga proleća Loznica treba da otvori i kapije jednog od dva nova stadiona. Do kraja marta treba da bude završen fudbalski stadion na Lagatoru građen po UEFA 4 standardima, sa malo više od 8.000 mesta. Trenutno se montiraju sedišta, priprema teren za postavljanje hibridne trave i obavljaju ostali finalni radovi kako bi se završila investicija vredna oko 30 miliona evra. Nedaleko od ovog objekta na Lagatoru je krajem prošle godine završena prva faza radova budućeg atletskog stadiona, a javni poziv za izbor izvođača druge, čija je vrednost procenjena na 86,3 miliona dinara, raspisan je pre nekoliko dana.

Loznica će postati jedini grad u zapadnoj Srbiji koji ima atletski stadion, a radi se prema projektu koji je dobila besplatno od Srpskog atletskog saveza.

Stadion će imaće osam atletskih staza, bacališta kugle, kladiva i koplja, mesta za skok udalj, uvis, i sve ostalo što sadrži dom kraljice sportova. Ovog proleća grad će imati još jedan novi sportski objekat, fiskulturnu salu dobiće Gimnazija ‘’Vuk Karadžić’’, radovi su počeli krajem prošle godine, a rok za njihov završetak je maj ove.

1 / 3 Foto: T.Ilić

Osim objekata koji će biti otvoreni ove godine, Lozničani s nestrpeljenjem čekaju jesen 2024. kada treba da bude završeno 55 kilometara brzog puta Loznica-Šabac. Na lozničkoj teritoriji uveliko se rade deonice buduće saobraćajnice, petlje za uključivanja, novi most na Jadru, a ona je deo budućeg autoputa Ruma-Šabac-Loznica. Inače, njenim otvaranjem značajno će biti skraćeno putovanje iz Podrinja do Beograda i Novog Sada.

Loznica će 2023. godinu, kako se to kaže, ‘’zlatnim slovima’’ moći da upiše u svoj letopis jer retko kada se desi da u 365 dana jedan grad dobije obdanište, dva stadiona, moderan informacioni centar i fiskulturnu salu. Ovde ističu da sve to ne bi bilo moguće bez podrške države koja ‘’nikada nije bila veća’’.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track