ZBOG OVOGA JE SRUŠEN SPOMENIK U DRAGAČEVSKOM SELU?! MEŠTANI OGORČENI: Kineski izvođači radova brutalno su ga sravnili sa zemljom
Negrišori - Lučani srušen spomenik, Foto: Printscreen Twitter

kurir tv

ZBOG OVOGA JE SRUŠEN SPOMENIK U DRAGAČEVSKOM SELU?! MEŠTANI OGORČENI: Kineski izvođači radova brutalno su ga sravnili sa zemljom

Srbija -

Spomenik posvećem palim borcima koji su se borili za oslobodjenje Srbije u Prvom i Drugom svetskom ratu u dragačevskom selu Negrišori srušen je prilikom izgradnje deonice auto-puta od Preljine do Pakovrača.

Meštane ovog sela najviše je pogodilo uništenje spomenika koji je čuvao sećanje na junačke pretke.

Spomenik
foto: Kurir tv

Spomenik u selu Negrišori, kod Lučana, posvećen žrtvama u Prvom i Drugom svetskom ratu, srušen je i uništen, prilikom radova koje kineska kompanija obavlja na deonici autoputa od Pakovraće do Požege.

Samo dan nakon što se saznalo za ovaj slučaj, uklonjen je svaki delić spomenika. Niko ne zna gde su ostaci završili.

Spomenik
foto: Kurir tv

Spomenik je slučajno srušen u nedelju, 19. marta, zbog toga što ga je velikom silinom “kašikom“ zakačio ogromni bager kineske kompanije koja izvodi radove na toj deonici autoputa.

Postament je izvaljen, a pet skulptura, mermerne ploče sa imenima izginulih vojnika i boraca sa područja Lučana, kao i drugi delovi te spomeničke celine, rasuti su po putu i mestu na kome se to obeležje nalazilo.

02:36

Srušen spomenik palim borcima u Prvom i Drugom svetskom ratu

Meštani su ljuti, jer je spomenik, kako opisuju, “brutalno sravnjen sa zemljom“’.

- Oni su skinuli voštane figure, dolazili, potkopavali, polomili, skinuli i po noći utovarili i odneli ga - kaže jedan meštanin.

Zavod bi rebalo da odredi uslove koje bi kineska kompanija, nakon rekonstrukcije, trebalo da ispuni i da spomenik vrati u pređašnje stanje i da ga postavi na drugu lokaciju.

Spomenik će, nakon potražnje ministra građevinarstva i inženjerstva Gorana Vesića, biti pomeren za 100 do 200 metara od mesta na kome se nalazio, jer je bio u zoni gradilišta.

Kurir.rs/ Violeta Jovičić

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track