VELIKA OBNOVA IKONOSTASA SA 27 IKONA: U susret jubileju Pokrovske crkve u Loznici, zdanju vraćaju sjaj iz 1873. godine! (FOTO)
Foto: Kurir/T. Ilić

najstarijI lozničkI hram

VELIKA OBNOVA IKONOSTASA SA 27 IKONA: U susret jubileju Pokrovske crkve u Loznici, zdanju vraćaju sjaj iz 1873. godine! (FOTO)

Srbija -

LOZNICA – Obnova Crkve Pokrova Presvete Bogorodice koja će u oktobru obeležiti vek i po postojanja uveliko je u toku. Prema rečima sveštenika Miloša Petrovića na najstarijem lozničkom hramu radovi su počeli prošlog proleća i do sada je urađena statika crkve, sanirana vlaga, od kapilarne vlage isušeni zidovi, urađena nova podna obloga i postavljeno podno grejanje. Sve se obavlja uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika iz Valjeva, a cilj je da radovi budu obavljeni na što kvalitetniji način, a bogomolja, osvećena daleke 1873. godine, vrati nekadašnji sjaj.

Crkva Pokrova Presvete Bogorodice, Loznica
foto: Kurir/T. Ilić

Trenutno su stručnjaci zauzeti radovima na rekonstrukciji ikonostasa koji je, kako je ustanovljeno prilikom demontiranja bio u vrlo lošem stanju. - Na ikonostasu ima mnogo više posla nego što se činilo u prvi mah i spasen je u zadnji čas. Veliki deo drvene ornamentike pojeden je crvotočinom, nedostaje dosta delova. U toku je ponovna izrada i rekonstrukcija nedostajućih delova duboreza koji se nalazi na samom ikonostasu, a stručnjaci su stigli do osnovnog sloja koji pokazuje njegovo originalno stanje. Vidi se da su nekada rađene bar dve rekonstrukcije, ali nisu baš najveštije izvedene. Obavljeno je i tretiranje određenim hemijskim sredstvima za uništavanje štetočina što je bila prva faza. Predstoji restauracija samih ikona, a trenutno se radi najviša, treća zona ikonostasa – kaže Petrović dodajući da se planira da, ukoliko se obezbede finansije, sve ono zašta se utvrdi da je bilo na ikonostasu pozlaćeno ponovo pozlati.

Crkva Pokrova Presvete Bogorodice, Loznica
foto: Kurir/T. Ilić

Hram pripada starolozničkoj crkvenoj opštini u kojoj su zadovoljni brzinom radova. Petrović ističe da je novi episkop šabački Jerotej uneo potrebnu energiju i razumevanje te ovde imaju punu podršku Eparhije šabačke što ih ohrabruje da će svi radovi biti okončani na vreme, do jeseni i proslave značajnog datuma.

Crkva Pokrova Presvete Bogorodice, Loznica
foto: Kurir/T. Ilić

Inače, prema navodima iz monografije hrama, Pokrovska crkva osvećena je pre 150 godina, a zidao ju je neimar Tasa Naumović iz Šapca. Za oslikavanje ikonostasa na kome se nalazi 27 ikona tada je bio angažovan Nikola Marković, poreklom iz Požarevca, jedan od najtraženijih i najuspešnijih predstavnika našeg crkvenog slikarstva 19. veka.

Loznički najstariji hram jesenas čeka velika proslava, a jedan od simbola ovoga kraja dočekaće je u novom ruhu, sa starim sjajem.

T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track