VEROUČITELJ I ĐACI ZAJEDNO U AKCIJI: U lozničkoj osnovnoj školi od napuštenog objekta prave kabinet za versku nastavu (FOTO)
Foto: Kurir/T.I.

VEROUČITELJ I ĐACI ZAJEDNO U AKCIJI: U lozničkoj osnovnoj školi od napuštenog objekta prave kabinet za versku nastavu (FOTO)

Srbija -

Poznato je da gde ima volje ima i rešenja. To u praksi potvrđuju mladi loznički veroučitelj Predrag Mitrović i učenici OŠ "Jovan Cvijić" koji su zajedničkim snagama krenuli da renoviraju prostoriju u jednom zapuštenom objektu školskog dvorišta. Oni su se latili četki, kanti sa bojama, zajedno crtaju šablone na zidovima, gletuju, rešeni da urade nešto korisno za sebe i svoju školu.

Fasada zgrade je bila unakažena grafitima pa su je za sada prekrečili u boje srpske trobojke. Planiraju da na njoj naslikaju neke ličnosti iz loze Nemanjića i do sada zapuštenu prostoriju, od oko 50 kvadrata, u toj zgradi osposobe za upotrebu.

veroučitelj, Loznica, OŠ Jovan Cvijić
foto: Kurir/T.I.

- Rešili smo da u prostoriji koja se ne koristi napravimo kabinet za versku nastavu koji će biti multifunkcionalan. U njemu će biti montiran video projektor i može biti video sala za bilo koji nastavni predmet. Ljudi koji imaju firme rado su se uključili pa će nam pomoći tako što će neko dati materijale, neko stolariju, pločice, klupe, stolice, a mi ćemo prostor okrečiti i oslikati. Sve ovo radimo uz blagoslov vladike šabačkog Jeroteja i nameravamo da sav posao bude gotov i kabinet upotrebljiv do kraja školske godine - objašnjava veroučitelj Mitrović.

veroučitelj, Loznica, OŠ Jovan Cvijić
foto: Kurir/T.I.

Svakodnevno u poslu učestvuju učenici od petog do osmog razreda, a među njima su i oni koji nemaju veronauku, ali žele da pomognu. Mitrović kaže da deca zbog toga ne odsustvuju sa nastave već dolaze da rade posle časova puna elana.

veroučitelj, Loznica, OŠ Jovan Cvijić
foto: Kurir/T.I.

- To nisu uvek isti đaci, ali je svima zajedničko htenje da pomognu i ostave nešto iza sebe u ovoj školi. Imamo i učenice koje su ovde prošle godine završile školovanje, ali dođu da pomognu - kaže veroučitelj.

veroučitelj, Loznica, OŠ Jovan Cvijić
foto: Kurir/T.I.

Na njegovu ideju ovde su pred kraj prošle školske godine drugu stranu zgrade, do školskog igrališta, unakaženu svakojakim škrabotinama, ulepšali na nesvakidašnji način. Obojili su ga kao srpsku trobojku, crveno, plavo, belo, a onda uradili likove znamenitih ličnosti. Tako jedno pored drugog "stoje" Vuk Karadžić, Anta Bogićević, Momčilo Gavrić, sva trojica iz lozničkog kraja, Milunka Savić, patrijarh Pavle, Desanka Maksimović, Ivo Andrić i Nikola Tesla. Mitrović kaže da će na strani koju sada rade naći likovi iz loze Nemanjića, pa zidove treba da ulepšaju likovi Simonide i Ane Nemanjić, a biće tu i Sveti Sava, Sveti Simeon, car Dušan, kraljevi Dragutin i Milutin kao i Stefan Prvovenčani. Deca će dolaziti i kada bude vaskršnji raspust, a jedan od učenika kaže da im je lepo dok rade, druže se, bude im zanimljivo, neki su prvi put držali četku i krečili zidove, a svima je želja da urade nešto korisno i lepo.

Ispucale zidove, škrabotine i paučinu zameniće čista fasada, nove klupe i kabinet koji će koristiti cela škola. Kako rekoše, možda i u nekim drugim škola, kada vide šta oni rade neko krene da sređuje zapuštene prostorije i da im neku korisnu svrhu. Gde ima volje, želje, gde se ljudi, ili deca slože sve se može. Kao u lozničkoj školi "Jovan Cvijić".

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track