"SVAKE GODINE DOKUPIM ILI NEKU FIGURU ILI NEKO JAJE" Užičanka Miroslava na jedinstven način ukrašava dvorište za vreme praznika
Foto: Kurir/Z.G.

"SVAKE GODINE DOKUPIM ILI NEKU FIGURU ILI NEKO JAJE" Užičanka Miroslava na jedinstven način ukrašava dvorište za vreme praznika

Srbija -

Užičanka Miroslava Simić svake godine svoju kuću i dvorište okiti raznim ukrasima za Uskršnje praznike.

U dvorištu sa dekorativnom jajima prvo okiti magnoliju koja je već napupila. Onda se kite ruže stablašice. Po prozorima i u saksijama takođe postoji po neki detalj: koka, jaje ili zeka.

U kući se takođe vode računa da sve bude u skladu sa praznikom. Na stolu je korpica u obliku gnezda sa slamom i u njoj dekorativna jaja, tu je koka, pa nekoliko zeka od različitih materijala. Okolo, po kući su keramičke zeke i jaja, cveće, a tu su i vrbine i brezine grane okićene jajima. Dodatno će dodati cveće u vazama i to đurđevak, lalu i ljiljan.

- Za mene Uskrs znači ponovno rađanje, priliku da sve popravimo sve što smatramo da u prethodnoj godini nismo nešto dobro uradili ili nismo uopšte uradili. Prvenstveno govori o ljudskim odnosima. To je prilika da zamolimo za oproštaj ako smo pogrešili ili da oprostimo ako se neko ogrešio o nas. Treba da uđemo čisti u praznike i tako očišćeni krenemo ispočetka u narednih 365 dana u uređenoj sredini, da u radosti, zdravlju i sveopštoj čistoti dočekamo praznik – kaže Miroslava.

Užice, Uskrs, usrkšnja dekoracija, bašta
foto: Kurir/Z.G.

Zato ona predano nekoliko dana pred ovaj važan praznik uređuje svoj prostor.

- Dekoracija me jako raduje i žao mi je što nemamo tu tradiciju i naviku da ulepšavamo prostore u slavu Uskrsa kao što to radimo za Novu godinu i Božić. Za mene taj posao predstavlja veliku radost, naročito što sam rođena na Blagovesti. Tada kreće okupljanje porodice i dragih ljudi. Spremam lepu trpezu. Obavezno je farbanje jaja i lepa torta – kaže Mira.

Njena kolekcija ukrasa se sastoji od preko sto dekorativnih jaja, a tu je više zeka i koka.

- Svake godine dokupim ili neku figuru ili neko dekorativno jaje. Ove godine sam kupila dva zeca, a uvek mi poklanjaju nešto. Od sestre sam sada dobila keramičko jaja, a od prijateljice keramičkog zeku – kaže naša sagovornica.

1 / 10 Foto: Kurir/Z.G.

Cveće je neizostavni deo dekoracije. Za nju lale, ljiljan i đurđevak imaju posebno značenje.

- Lala, ljiljan i đurđevak su cvetovi koji se po nekoj tradiciji poklanjaju za Uskrs i unose u kuću, jer donose izuzetnu čistotu, ljubav, mir i divan odnos ukućanima. Đurevak je znak izuzetne čistote, lale predstavljaju ljubav i odanost, a ljiljan sveopšte blagostanje. Takođe, za aranžman koristim grane od breze, koje dugo stoje. Isto tako grane od vrbe držane u vodi kreću da bujaju – opisala je Mira.

I na kraju na sto se stavlja korpica sa jajima.

- Uvek prvo ofarbam jedno jaje u crvenu boju za čuvarkuću. Obično na njega stavim neku zlatnu perlicu ili čipkicu. Onda u svakoj boji obojim po dva do tri jajeta i šaram prikladnim ručnim radom. Pre farbanja ih skuvam i to na umerenoj vatri, a obavezno na dnu šerpe stavim krpu, kako se jaja ne bi polupala. Polovinu jaja farbam u lukovini. Uberem travčicu, stavim na jaje, pa tako kompletno ubacim u najlon čarapu i stavim da se kuvaju. Na kraja sva jaja premažem uljem da bi dobila sjaj i onda idu u kropicu – kaže Miroslava, koja je spremna za predstojeće praznike.

(Kurir.rs/Z.G.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track