LAVEŽ NA OBALI DRINE: Održana treća međunarodna izložba pasa svih rasa u Gornjoj Koviljači (FOTO)
Foto: Kurir/T.I.

LAVEŽ NA OBALI DRINE: Održana treća međunarodna izložba pasa svih rasa u Gornjoj Koviljači (FOTO)

Srbija -

Treća međunarodna izložba pasa svih rasa, u organizaciji Kinološkog društva Loznice (KDL), održana je danas u etno-selu "Sunčana reka" u Gornjoj Koviljači. Na obali Drine okupili su se psi i njihovi vlasnici sa prostora cele nekadašnje Jugoslavije, ali i drugih država, a uprkos najavi kiša nije pokvarila druženje sa "najboljim čovekovim prijateljem".

pas, psi, izložba pasa
foto: Kurir/T.I.

Prema rečima Saše Spasojevića, predsednika KDL, na izložbi je učestvovalo nešto manje pasa nego prošle godine kada je bilo 110 rasa, odnosno 395 pasa, čemu je doprinela najava lošeg vremena, ali i termin održavanja.

pas, psi, izložba pasa
foto: Kurir/T.I.

- Nije nam odgovaralo što smo za izložbu dobili dan kada slavimo Vaskrs, veliki praznik, tako da je nešto manji odziv nego prošle godine, ali je sve lepo organizovano, nagrade su možda i bolje nego lani i zadovoljni smo. Ima između 70 i 80 rasa pasa, a učesnici su stigli osim iz eks JU republika i iz Rumunije, Bugarske, Austrije, Mađarske i Rusije. Sve protiče u najboljem redu, nema primedaba na suđenje što je najvažnije, a i kiša nas je poštedela. Nadamo se da će dogodine biti više učesnika i da ćemo nastaviti da unapređujemo ovaj skup – kaže on pored jednog od ringova u kome su se pred sudijama predstavljali nemački ovčari.

pas, psi, izložba pasa
foto: Kurir/T.I.

Sudije su pomno pratile nastupe pasa, ali su neki od njih još više pažnje privlačili izvan ringa. Tako su na jednom stočiću strpljivo stajala dva malena psa bela kao sneg. To su kovrdžvi bišoni sa Novog Beograda, vlasništvo Miloša Kuzmanovića, uzgajivačnica Made by angel.

pas, psi, izložba pasa
foto: Kurir/T.I.

– Petnaest godina se bavim uzgojem kovrdžavih bišona. Ovde sam sa dva mlada psa, koji su već ušli u trku za ozbiljne titule. Papi je šampion Evrope iz Budimpešte iz 2021, bio je najlepše štene Evrope, a i ovde je dobio tutulu. Sa njim je i ženka uvezena iz Letonije, Ki Origata Hjurikejn i predstavlja potpuno novu krvnu liniju za ove prostore tako da od nje tek očekujemo dobre rezultate. Prvi put sam na CACIB- u Loznicu i zadovoljan sam – kaže on dok posetioci svaki čas pitaju da li mogu da fotografišu beli par.

pas, psi, izložba pasa
foto: Kurir/T.I.

Kuzmanović kaže da ovi psi isključivo žive u kući, uz porodicu za koju budu mnogo vezani, toliko da maltene uvek mora neko da bude sa njima. Objašnjava da je njihova nega jako komplikovana, četkanje je svakodnevno i treba im mnogo ljubavi, nege i odricanja,objašnjava pa sa ljubimcima pozira za fotkanje.

Nedaleko od njih mirno je pored vlasnice stajala Lesi, odnosno škotski ovčar koji je širom sveta postao pod tim imenom poznat posle filma "Lesi se vraća kući".

pas, psi, izložba pasa
foto: Kurir/T.I.

- Moj pas je Kep, ima dve i po godine. Dovela sam ga da se takmiči i ovo mu je u Srbiji prvi put. On je, inače, u Rusiji iz koje sam došla, već bio šampion – na solidnom srpskom kazala je Anastasija koja je iz zemlje Dostojevskog, a živi u Loznici.

Posetioci su se šetali između ringova, razgledali brojne pse svih veličina. Bilo je sasvim malih na koje su morali paziti da ih ne nagaze, ali i izuzetno velikih koje su mnogi obilazili u širem luku. Ljubitelji pasa imali su priliku da vide mnoge rase, saznaju koliko je lako ili teško njihovo održavanje, kakve su im naravi, a ako planiraju nabavku ljubimca da olakšaju sebi odluku o "najboljem prijatelju" na povocu.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track