ZAVOLELI SE U LUKSEMBURGU, PA VENČALI U PAZARU! Emir i Hana ispoštovali sve običaje, a evo kolika će biti ODŠTETA ako se razvedu
Foto: printscreen YT/RTS

ISPOŠTOVALI TRAdiciju

ZAVOLELI SE U LUKSEMBURGU, PA VENČALI U PAZARU! Emir i Hana ispoštovali sve običaje, a evo kolika će biti ODŠTETA ako se razvedu

Srbija -

Novi Pazar je grad bogate istorije i kulture u kojem se prepliću uticaji istoka i zapada. Upravo odavde, dolazi jedna zanimljiva ljubavna priča i venčanje dvoje mladih ljudi Hane (25) iz Sjenice i Emira Zimonjića iz Novog Pazara objavljena na RTS u serijalu "Svadba iz mog kraja".

Najpre, njihova ljubav svoj početak je pronašla nešto više od 2.000 kilometara od Novog Pazara - u Luksemburgu. I dok je Hana tamo odrasla, Emira je put u Luksemburg naveo posao. Odatle je sve krenulo! Svoje građansko venčanje obavili su u dalekom Luksemburgu gde i sada žive, međutim njima je iznad svega tradicija, te su šerijatsko venčanje i svadbeno veselje organizovali u Novom Pazaru.

Hana i Emir Zimonjić
foto: printscreen YT/RTS

Po islamskoj veroispovesti brak nije validan dok se ne obavi šerijatsko venčanje. Dan u oči venčanja, pripreme su tekle bez prestanka. Za mladu je bila namenjena narodna nošnja - tradicionalne dimije koje se prenosi s kolena na koleno.

Pre samog šerijatskog venčanja, obavlja se ispraćaj mlade. Običaj je da mladine sestre posluže "jenđe" - tetke i sestre sa mladoženjine strane šerbetom. Zauzvrat "jenđe" na poslužavnik ostavljaju pare.

Hana i Emir Zimonjić
foto: printscreen YT/RTS

Potom se iznosi kafa koja se ne pijes sve dok se mlada ne pojavi. Prekrivanje mladinog lica crvenim duvakom je još jedna od starih običaja. Potom sledi prstenovanje mlade, dever kupuje cipele i zlato i daruje mladu. Pokloni i darivanje su na svakom koraku!

Nakon niza divnih, starinskih svadbenih običaja žitelja ovog kraja, mladenci će se uputiti u jednu od najvećih (među više od šezdeset) džamija u Novom Pazaru - Alten Alem Džamiju. Tamo je zakazano šerijatsko venčanje, svojstveno islamskoj zajednici. Zanimljivost je da za svedoke po islamskom venčanju uvek su prisutne dva kume ili dve kume.

Još jedna od zanimljivosti je da osim sklapanja bračne zajednice, zaveti mladenaca pri ovakvim venčanjima imaju mnogo širi i poseban značaj. Takođe, u posebnu knjigu se tom prilikom upisuje i iznos "odštete" koju će mladoženja morati da isplati mladi u slučaju da im bračna zajednica ne opstane... U pitanju je mehr ili "venčani dar". Hana i Emir su utvrdili da bi mehr od 7.000 evra bio idealan.

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track