CVETNI DANI U KRALJEVSKOJ BANJI: Festival cveća od subote do utorka u Banji Koviljači!
Foto: Kurir/T.Ilić

Tradicija

CVETNI DANI U KRALJEVSKOJ BANJI: Festival cveća od subote do utorka u Banji Koviljači!

Srbija -

BANJA KOVILJAČA - Četvorodnevni Sajam cveća počeo je danas u Banji Koviljači i trajaće do kraja prazničnih dana. Prvoga dana nebo je bilo na strani organizatora Turističke organizacije grada Loznice (TOGL), ‘’vreme kao poručeno’’ pa je veliki broj posetilaca obišao štandove na kojima su izlagači predstavili bogatu ponudu, ne samo raznoraznog cveća, već i liciderskih srca, grnčarije, baštenskih ukrasa, opanaka, džemova, pekmeza i ostalih domaćih specijaliteta.

Cvetni dani
foto: Kurir/T.Ilić

Osim domaćih na šestom Sajmu cveća izlagači su došli iz Novog Sada, Niša, Užica, Valjeva, Beograda, Šapca, Erdevika, kragujevačke Rače, Velike Plane…

- Ovde smo već godinama. Drago mi je da ima dosta izlagača, Koviljača je lepo, turističko mesto, ljudi su dobre volje a i vreme je odlično. Zlakusa je mesto cveća i grnčarije, doneli smo po nešto od toga i lepo nam je ovde - kaže Velimir Šunjevarić iz Zlakuse kod Užica, a to potvrđuje i njegov zemljak Darko Jovanović koji se bavi proizvodnjom rezanog cveća, najviše hrizantema i kala, koje su najtraženije.

Cvetni dani
foto: Kurir/T.Ilić

Živko Panić, vlasnik čuvene Rajske doline iz Lipnice, pored ostalog je doneo bambuse u zelenoj, žutoj i crnoj boji. - Ovi žuti su jedinstveni, visoki su po 12 metara, ljudima je interesantan i retki crni-niger bambus, a imam i zelene koji su u veličini od deset santmetara do deset metara. Bambus voili vodu Ii bitno je da bude zasađen pored nje, najbolje pored nekog jezera, ili makar česme – objašnjava dok pokazuje visoke bambuse.

Cvetni dani
foto: Kurir/T.Ilić

Posetioci su prvog dana uživali u bogatom pratećem programu, pored Doma kulture ‘’Aleksandar Saša Petrović’’ nalazi se luna prak i pravi cirkus, a u banjskom parku su prvoga dana nastupila kulturno-umetnička društva iz Jadranske Lešnice, Lipničkog Šora i Loznice, u večernjim satima koncert je održala loznička Škola rok gitare, a onda i beogradska Alisa, najpoznatija po velikom hitu ‘‘Sanja’‘.

Cvetni dani
foto: Kurir/T.Ilić

Narednih dana sviraće i orkestar ‘‘Vožd’‘, kvartet ‘‘Uvertira’‘, a posetioci će moći i da se provozaju fijakerom. Direktorka TOGL Snežana Perić kaže da je ovo verovatno najsupešniji dosadašnji Sajam cveća.

Cvetni dani
foto: Kurir/T.Ilić
Cvetni dani
foto: Kurir/T.Ilić

- Imamo više od 50 izlagača iz raznih krajeva Srbije, što je najviše do sada, i prezadovoljni smo. Banja je u znaku cveća i dobrog raspoloženja i nadamo se da će nas vreme poslužiti i narednih dana. Mnogo je posetilaca, a nadamo se da su i naši izlagači zadovoljni, za njih je sve besplatno, štandovi, mesto, ko je došao izdaleka obezbeđen mu je smeštaj, danas i sutra imaju po jedan besplatan obrok, a u ponedeljak će za njih ovdašnje glivarsko društvo pripremiti nadaleko čuveni gljivaš. Imamo i bogat prateći program, sutra dolaze i žive statuse, tako da smo se potrudili da za praznične dane ovde ima šta da se vidi – kazala je ona.

(Kurir.rs / T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track