U PROKUPLJU RODITELJI BESNI: Ne daju nam da upišemo decu u školu u koju želimo! SVE SMO URADILI PO ZAKONU!
Foto: Shutterstock, ilustracija

revoltirani

U PROKUPLJU RODITELJI BESNI: Ne daju nam da upišemo decu u školu u koju želimo! SVE SMO URADILI PO ZAKONU!

Srbija -

Među roditeljima budućih prvaka u Prokuplju nastala je prava pometnja jer je potpisan sporazum između škola da deca moraju da se upišu u školu po mestu prebivališta.

To nije neka novina, ali je problem što su mnogi roditelji izrazili želju, odnosno podneli zahteve u zakonskom roku za školu u koju bi da njihova deca krenu. Ovih dana svi ti zahtevi su odbijeni, a roditelji besni.

Podnela prijavu

- Po mestu prebivališta moja deca, koja u septembru kreću u prvi razred, pripadaju jednoj školi, ali ja želim da idu u drugu, koja je bliža mojim roditeljima. Već godinu dana pratim rad svih osnovnih škola i smatram da je ta u koju želim da idu najbolja za njih i kao roditelj imam prava na to. Uredno sam podnela prijavu, ali su me odbili. Sada pišem prigovor - kaže majka jednog budućeg prvaka i najavljuje i tužbu.

Ona dodaje da je proučila zakon i da se u njemu jasno navodi da škola treba da primi i upiše dete i ako ono po mestu prebivališta ne pripada toj školi ukoliko roditelj podnese zahtev, a škola ima kadrovskih i prostornih mogućnosti za to.

- Ovo je čista diskriminacija, koja nije utemeljena u zakonu. Znam da škola u kojoj sam podnela zahtev na vreme, odnosno do 1. februara ove godine, ima prostornih i kadrovskih mogućnosti i ne razumem zašto su me odbili.

Situaciju dodatno komplikuje činjenica da su deca budući prvaci čiji roditelji rade u nekoj školi ili im stariji brat ili sestra idu u tu školu ostvarila mogućnost da upišu istu, bez obzira na to što po mestu prebivališta ne pripadaju toj željenoj osnovnoj školi. Ali i tu je bilo neizvesnosti.

- Starije dete ide u jednu školu, a na sastanku u Predškolskoj ustanovi nam je rečeno da decu moramo da upišemo u školu shodno mestu prebivališta. Bila sam iznenađena jer sam bez problema pre dve godine upisala dete u školu koja je dalja od naše kuće, ali nam više odgovara, i sada ne mogu drugo dete da upišem u tu školu - žali se još jedna majka i dodaje da su joj nakon mesec dana ipak rekli da verovatno i mlađe dete može da pohađa školu u kojoj je starije.

Sporazum

Iako iz lokalne samouprave zvanično kažu da oni nisu uticali na sporazum koji su potpisali svi direktori osnovnih škola u Prokuplju, roditelji tvrde da je na škole, kao i na njih vršen pritisak da se strogo drže mesta prebivališta u izboru škole. Član Gradskog veća zadužen za prosvetu Nebojša Radenković i prosvetni inspektor u Prokuplju Anđelka Aleksić naveli su u pisanom odgovoru da je u Zakonu o osnovnom obrazovanju upis dece u prvi razred propisan članom 55 ovog zakona.

- Navedene zakonske odredbe ne propisuju pravo roditelja na izbor škole, već obavezu škole da upiše svako dete sa svog područja. Takođe, ove odredbe daju mogućnost školi da upiše dete s drugog područja ukoliko za to ima prostorne i kadrovske mogućnosti, a roditelj podnese zahtev u zakonom predviđenom roku.

Da bi doskočili sporazumu, pojedini roditelji su promenili adrese prebivališta.

Kurir/Biljana Roganović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track