NA MATURU BEZ AUTOMOBILA: Akcija lozničke Kancelarije za mlade
Foto: Kurir.rs/T.I.

NA MATURU BEZ AUTOMOBILA: Akcija lozničke Kancelarije za mlade

Srbija -

"Na maturu bez automobila" naziv je predavanja za učenike završnih razreda srednjih škola koje je loznička Kancelarija za mlade organizovala u Vukovom domu kulture. Organizovano je u susret maturama srednjoškolaca koje počinju od 20. maja kako bi im se skrenula pažnja na mere bezbednost u saobraćaju i da ne sedaju za volan pod dejstvom alkohola.

Predavanje "Još uvek vozim ali ne hodam" održao je Slaviša Savić, član Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga i saradnik Agencije za bezbednost saobraćaja, koji je govorio o opasnostima prebrze i vožnje u alkoholisanom stanju kao neko ko je žrtva saobraćajne nezgode. On je sa nepunih 18 godina, a nije bio u alkoholisanom stanju, zbog prebrze vožnje prilikom trke sa drugarima sleteo sa puta automobilom u kome se nalazilo pet osoba. Prilikom prevrtanja vozila on i još dve osobe su ispale iz kola jer nisu koristili sigurnosni pojas i zadobili su teške povrede, a samo Savić za posledicu ima trajnu invalidnost.

Loznica
foto: Kurir.rs/T.I.

- Ovde sam da maturantima skrenemo pažnju koliko ozbiljnih posledica može imati neko ko ne poštuje saobraćajne propise, ko napravi propuste, konzumira alkohol, prebrzo vozi i koliko je opasna upotreba mobilnog telefona u toku vožnje. Iz mog primera žrtve saobraćajne nezgode pokazujem im kako te posledice izgledaju i da jedna mladalačka greška, nepromišljenost, nastala u sekundi, ne može već 30 godina da se popravi, a može uništiti život mladog čoveka i njegove snove. Ovakva predavanja držim nekih osam godina, više od 50.000 mladih je učestvovalo na njima i održano je više od 450 radionica u Srbiji. Imam utisak da sve to ima efekta u vidu smanjenja broj nastradalih prvenstveno mladih jer je ova priča pre svega okrenuta njima - kazao je Savić.

Loznica
foto: Kurir.rs/T.I.

Mladi su saznali da za dve sekunde, koliko je potrebno da se pogleda u telefon, automobil koji ide propisnom brzinom od 50 kilometara na sat pređe dužinu tri autobusa. Savić im je rekao da ne voze ako konzumiraju i najmanju količinu alkohola, da pozovu taksi, roditelje, ili peške odu kući kao i da ne sedaju u automobil ukoliko je vozač pio.

Anđela Ignjatović, koordinator Kancelarije za mlade, kaže da su maj i jun meseci kada se proslavljaju mature pa zato po drugi put organizuju tribinu o bezbednosti u saobraćaju na kojoj je gost Slaviša Savić.

Loznica
foto: Kurir.rs/T.I.

- Osim predavanja mladi imaju priliku da uz pomoć takozvanih ‘’pijanih naočara’’ koje simuliraju vid i motoriku, njihovu kordinaciju pokreta kada su pod dejstvom aklohola ili narkotika pokušaju da otključaju automobil, vežu pojas, dobace se loptom i prođu između čunjeva. Da vide kako to na njih utiče. Cilj je da se skrene pažnja na odgovorno ponašanje u saobraćaju – kazala je ona.

Savićevo predavanje ostavilo je jak utisak na srednjoškolce koji su isprobali "pijane naočare" i velika većina dobro će upamtiti savete koje su čuli.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track