Novosadski odbor DS: Nije bilo masovnog zapošljavanja
Foto: KURIR

Odbačene tvrdnje nove vlasti

Novosadski odbor DS: Nije bilo masovnog zapošljavanja

Srbija -
U saopštenju GO DS istaknuto da je neosnovan strah da može biti bilo kakve štete po grad, "budući da masa zarada ni u jednom preduzeću nije probijena, a da bi se izvršilo bilo kakvo zapošljavanje većeg obima potrebno je izmeniti planove i programe javnih i javno-komunalnih preduzeća"

NOVI SAD - Gradski odbor Demokratske stranke u Novom Sadu odbacio je danas tvrdnje nove gradske vlasti o tome da je u poslednjih desetak dana bilo masovnog zapošljavanja u javno-komunalnim preduzećima, koje bi mogle da nanesu ekonomske štete tom gradu.

U saopštenju GO DS je istaknuto da je neosnovan strah da može biti bilo kakve štete po grad, "budući da masa zarada ni u jednom preduzeću nije probijena, a da bi se izvršilo bilo kakvo zapošljavanje većeg obima potrebno je izmeniti planove i programe javnih i javno-komunalnih preduzeća".

To je moglo biti učinjeno samo na sednici Skupštine grada, na kojoj bi morao biti donet i rebalans gradskog budžeta radi obezbeđivanja dodatnih finansijskih sredstava za te namene, objašnjavaju u DS i naglašavaju da "nema govora da je ekonomski interes bilo kog preduzeća ugrožen po tom osnovu".

Prema izveštajima iz nekoliko javnih i javno-komunalnih preduzeća na čijem su čelu u tom periodu bili kadrovi iz DS, kako je navedeno u saopštenju, od 2. jula do 12. septembra (kad je promenjena vlast) u "Čistoći" ukupan broj zaposlenih smanjen je sa 798 na 787. Precizirano je i da su u tom preduzeću 32 radnika angažovana preko omladinske zadruge dobila status zaposlenog na određeno vreme od tri meseca uz uslov da su kvalitetno radili više od pet godina, kao i da su izmirene sve novonastale obaveze prema zaposlenima.

U "Poslovnom prostoru" i u "Gradskom zelenilu" zaposlene su po dve nove osobe, a sve obaveze u tim javnim preduzećima redovno su izmirivane bez novih zaduženja u odnosu na 2008. godinu.

U GO DS napominju da su u poslednjih mesec dana i u "Informatici" zaposlena dva radnika zbog potrebe posla, odnosno odlaska u penziju, kao i da je dobit tog preduzeća za šest meseci bila 20 miliona dinara ili oko tri puta više nego što je planirano.

Novi gradonačelnik, naprednjak Miloš Vučević, koji je prošle sedmice preuzeo dužnost od Igora Pavličića (DS), izjavio je medijima da masovna zapošljavanja u novosadskim javnim preduzećima, koja su obavljena neposredno uoči smenjivanja gradske vlasti, predstavljaju "pravi cunami" koji preti da sruški javno-komunalni sistem grada.

On je naveo da se proverava podatak o tome da je u tom periodu u gradskim preduzećima povećan broj zaposlenih za deset odsto i dodao da bi znatan deo gradskog budžeta mogao da bude utrošen na rešavanje tog problema.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track