KOD ŠAPCA EVAKUISANA BEBA! Poplavljena bolnica u Loznici, voda ušla u kuće, bujice odnele puteve DRAMATIČNE SLIKE ŠIROM SRBIJE
Foto: Kurir

KOD ŠAPCA EVAKUISANA BEBA! Poplavljena bolnica u Loznici, voda ušla u kuće, bujice odnele puteve DRAMATIČNE SLIKE ŠIROM SRBIJE

Srbija -

Obilne padavine i jako nevreme praćeno grmljavinom pogodilo je Loznicu juče oko 16 sati, a kiša koja je neprekidno padala satima donela je mnoštvo problema. U selu kod Šapca izlila se reka Dumača, a najmlađi evakuisani je beba stara 4 meseca.

Usled obilnih količina padavina juče je poplavljen suteren hirurško-ginekološkog bloka lozničke Opšte bolnice Loznica, gde su smešteni služba prijema i zbrinjavanja urgentnih stanja, kabinet za CT i rendgen kabinet, specijalističke ambulante ortopedije, urologije i hirurgije, koje su trenutno van funkcije, saopštila je danas Dragana Mitrović, portparol ove zdravstvene ustanove.

- Materijalna šteta je ogromna i trenutno se saniraju poplavljene prostorije i oprema. U narednim danima biće neophodno da se proceni stepen njihovog oštećenja i teško je u ovom trenutku reći kada će ovaj deo bolnice ponovo biti u funkciji. Inače, bolnica normalno radi i pacijenti neće trpeti zbog novonastale situacije. Hitni pacijenti biće upućivani direktno na odeljenja, a skener pregledi biće obavljani u Opštoj bolnici Šabac, u dogovoru sa rukovodstvom te ustanove – kazala je ona uz molbu pacijentima za razumevanje ukoliko budu nešto duže čekali prilikom pregleda.

1 / 5 Foto: T.I.

Kiša je poplavila mnoge gradske i prigradske ulice, naselje Gradilište, Klupce, gde su bujice bukvalno tekle po ulicama i kroz dvorišta, a voda je ulazila i u domaćinstva. Pod vodom se našlo i saborište u Tršiću, a na lokalnim putevima po selima voda je odnela rizlu i napunila kanale pored puteva koji su prelivali.

Sinoć kasno je zasedao Gradski štab za vanredne situacije, a i jutro se ponovo sastao, ali za sada nema zvaničnih infoirmacija o posledicama jučerašnjih padavina i trenutnoj situaciji na terenu, u koliko je domaćinstava voda ušla i koliko je njiva ugroženo.

Najteža situacija nakon nevremena u požeškom selu Glumač, meštani strahuju od novih padavina

Požega - Nakon katastrofalnog nevremena koje je i sinoć pogodilo teritoriju požeške opštine, meštani još uvek sabiraju štetu i pokušavaju da osposobe prilazne puteve do svojih kuća. Veoma teška situacija je u Glumač.

- Izlili su se bujični potoci, što nam je napravilo ogromne probleme. Poplavljeno je oko 30 hektara zemlje, najviše su stradali kukuruz i pšenica. Pored toga voda je ušla i u jedan objekat i pod vodom se našao ceo stadion. Bujica je uništila na jednom mestu put koji je glavna veza sa našom opštinom i sada smo doveli tešku mehanizaciju kako bi napravili vezu sa našom opštinom - kazao je za RINU, Branko Mihajlović predsednik mesne zajednice Glumač.

1 / 9 Foto: RINA

U ovom selu poplavljena je i pruga, pa je železnički saobraćaj bio u zastoju. Na teritoriji šest mesnih zajednica uvedena je vanredna situacija.Najkritičnije je u MZ Otanj, u Gornjoj, Donjoj i Srednjoj Dobrinji, kao i u MZ Prilipac.

- Na samom ulasku u opštinu u naselju Jovićevići voda je prodrla u nekoliko domaćinstava i vatrogasci su na terenu. Nažalost obilne padavine napravile su pravu katastrofu najviše je ugrožena putna infrastruktura, pre svega opštinski i makadamski putevi, u prekidu je i železnički saobraćaj između Glumača i Kalenića. Informacije nam svakog momenta pristižu sa terena, imamo velikih problema u čitavoj opstini, rekao je Đorđe Nikitović predsednik opštine Požega.

poplave, obilne padavine, evakuacija, Sektor za vanredne situacije
foto: MUP

Na magistralnom putu Čačak - Požega u mestu Tučkovo usled obilnih padavina došlo je do odrona zemljišta koje se našlo na obe kolovozne trake.

Putarske ekipe rade su na raščišćavanju ove deonice i tom prilikom stvorile su se gužve u oba smera.

Izlila se reka Dumača

U selu kod Šapca izlila se reka Dumača, a najmlađi evakuisani je beba stara 4 meseca.

Na terenu su spasilačke ekipe, a poplavljen deo puta koji vodi ka Nakučanima.

Ulice Gornjeg Milanovca pod vodom

Nevreme ni ovaj put nije zaobišlo gornjomilanovački kraj gde je takođe pričinjena velika materijalna šteta.

(Kurir.rs/T.I/RINA/Informer)

Bonus video:

01:43

POPLAVE GUTAJU ULICE NOVOG SADA: Policija izbavljala ljude iz vode! Spašene dve porodilje i na vreme prebačene do obližnje bolnice

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track