ISTORIJSKI SPEKTAKL NA BRDU LJUBIĆ KOD ČAČKA: Velikom junaku Tanasku Rajiću i srpskim borcima posvećena dvodnevna manifestacija
Foto: RINA

ISTORIJSKI SPEKTAKL NA BRDU LJUBIĆ KOD ČAČKA: Velikom junaku Tanasku Rajiću i srpskim borcima posvećena dvodnevna manifestacija

Srbija -

Čuveni junak Tanasko Rajić iako rođen u kragujevačkom selu, zauvek je zadužio Čačane jer je upravo na brdu Ljubić ispisao srpsku istoriju u jednom od najvažnijih bojeva Drugog srpskog ustanka. Upravo ovom velikom heroju u čast po prvi put se na ustaničkom brdu organizuje manifestacija Carski i Tanaskovi dani 23. i 24. juna. Ono po čemu će iti posebna jeste što će tada u Čačak stići i svi njegovi potomci.

- Na slavnom i bezbroj puta opevanom brdu Ljubiću ponovo će se vijoriti ustaničke zastave koje su Tanaska Rajića ovenčale slavom u borbi za slobodu Srbije. Ali i prvi put Bogu će se za dušu ustaničkog barjaktara pomoliti njegovi potomci koji će se okupiti za dve sedmice na Tanaskovom grobu koji je baš na ovom mestu ispustio dušu u nadljudskoj borbi za slobodu otadžbine. Tada će se na mestu gde počiva njegovo obezglavljeno telo, nedaleko od kamenog belega potomci koji stižu iz cele Srbije, od rodnih Stragara, Beograda pa do dalekog Rio de Žaneira po prvi put, u, evo dva protekla veka okupiti u čast svog slavnog pretka, kažu za RINU organizatori ove manifestacije.

Ustanički Ljubić navek će pamtiti slavne pretke i zbog toga poziva pored spomenika Tanasku Rajiću i crkve Lazarice, na prvu manifestaciju posvećenu srpskim junacima koji su se u minulim vekovima borili i život dali za Srbiju i slobodu srpskog roda.

- Deo dvodnevnog programa posvećen je srpskim stradalnicima na Kosovu i svetom knezu Lazaru kome je posvećena svetinja sagrađena naspram spomenika Tanasku Rajiću. Biće to svojevrsni dvodnevni čas istorije gde će posetioci videti nešto što nikada nije bilo na ovom mestu. Pokazni dvoboji oklopnika, veština streličara i sokolara samo su deo programa koji će se odvijati u srednjovekovnom selu koje se podiže dan ranije, u četvrtak 22. juna, dodaju organizatori.

Oni dodaju da će mnogi možda prvi put tada videti kako izgledaju vitezovi, okušati se u gađanju lukom i strelom ali moći će da kupe proizvode napravljene sa motivima srednjeg veka na jedinstvenom bazaru koji će biti otvoren tokom trajanja manifestacije.

Kurir.rs/RINA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track