ŠTA POVEZUJE LEKOVITO BILJE, PEČURKE I CVEĆE? Donose nam bolje zdravlje i raspoloženje, evo i kako
Foto: Kurir/T.S.

sajam u vranju

ŠTA POVEZUJE LEKOVITO BILJE, PEČURKE I CVEĆE? Donose nam bolje zdravlje i raspoloženje, evo i kako

Srbija -

Penzioner Slobodan Cvetković iz Pirota penzionerske dane provodi, kako kaže, na najbolji mogući način. Pripremajući čajeve od lekovitog bilja ističe da je lekovito bilje veoma važno za organizam, "da se malo relaksira".

"Da bismo se zaštitili moramo ranije početi da štitimo svoje zdravlje, da ne čekamo da ga izgubimo i zato bi trebalo malo da se posvetimo prirodi, a za jačanje imuniteta najbolji je čaj od četiri pet vrsta bilja", kaže on.

Cvetković otkriva koji čaj i od kojih biljaka eliminiše napetost i relaksira organizam, a kako kaže "svima je potreban protiv naših problema današnjice".

Slobodan Cvetković, lekovito bilje, pečurke
foto: Kurir/T.S.

"To je čaj koji relaksira organizam, napetost organizma zbog dugog sedenja uz kompjuter, zračenja. Tu su hajdučka trava, kopriva vranilova trava, divlji origano, verem trava, matičnjak to je za nervni sistem. Te trave dejstvuju kao grupisane da bi se organizam borio protiv ovih naših problema današnjice", savetuje i ukazuje Slobodan Cvetković iz Pirota, dobar poznavalac lekovitog bilja kojim obiluje pirotski kraj.

On ističe da "podneblje pirotskog kraja"" poznato po lekovitom bilju i to treba iskoristiti.

Slobodan Cvetković, lekovito bilje, pečurke
foto: Kurir/T.S.

Danijel Veličković iz Belog Brega kod Vranja proizvođač je pečurki. Uzgaja šampinjone unazad sedam godina.

"Malo su složene za proizvodnju, ali mora da se prati vreme, ono je najbitnije, uslovi da se u datom vremenu stvore", objašnjava Danijel.

Slobodan Cvetković, lekovito bilje, pečurke
foto: Kurir/T.S.

On kaže da su pečurke važne u ishrani.

A za uživanje u lepoti i dobro raspoloženje zadužene su ukrasne biljke. Proizvođač cveća Miloš Tasić iz Vrtogoša napominje da je cveće kao i čovek, živo biće. Cveće pokazuje zahvalnost lepotom ukoliko ga tretirate na pravi način.

"Tako da dajte mu onoliko koliko traži vode, hrane i ono će da vam se 'zahvali' svojom lepotom. Cveće pokazuje zahvalnost lepotom i tako ljudi uživaju u njegovoj lepoti osećaju se prijatnije. Cveće vam kaže hvala ukoliko ga gajite malo bolje to jest hranite ga redovno i naravno zalivate redovno", objašnjava Miloš otkrivajući da lično voli bele cvetove, poput belih visećih petunija.

Slobodan Cvetković, lekovito bilje, pečurke
foto: Kurir/T.S.

Sva trojica našla su se na nedavno održanom 4. Međunarodnom sajmu lekovitog, začinskog, ukrasnog bilja, pčelinjih proizvoda i gljiva u Vranju.

Saglasni su da je sajam idealan za promociju i upoznavanje ljudi, da se ljudima ponudi nešto novo, ali i ono već probano što doprinosi zdravlju "a iz naše je prirode".

Kurir.rs/T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track