MORAVICA I ZAPADNA MORAVA POPLAVILE VIŠE STOTINA HEKTARA I DESETINU KUĆA: "Kod Petrovića ima troje u kući, ne može da se priđe"
Foto: Kurir/Z.G.

MORAVICA I ZAPADNA MORAVA POPLAVILE VIŠE STOTINA HEKTARA I DESETINU KUĆA: "Kod Petrovića ima troje u kući, ne može da se priđe"

Srbija -

Na teritoriji opštine Požega u poslednja dva dana došlo je do izlivanja reka Moravice i Zapadne Morave, kao i Visibabskog potoka, koje su poplavile velike površine zemlje i ugrozile desetine kuća.

U selu Gorobilje, između Požege i Arilja reka Moravica je poplavila više desetine hektara njiva, voćnih i povrtarskih zasada, a preti vežeme broju kuća. Spasoje Vasović iz Gorobilja kaže da voda još nije došla do njega, ali da su njegove komšije već u velikoj opasnosti.

poplave, Požega
foto: Kurir/Z.G.

- Evo dole kod Petrovića, ima ih troje u kući, ne može da se priđe. Nemaju hrane, a juče su zvali telefonima da im se pomogne. Valjda će danas neko doći. Voda je ogromna. Na samo par metara od njihove kuće voda je oko metar i po nadošla, a veći deo se ne vidi od trave. Ljudi nisu kosili jer nisu mogli od kiše. Ovde ima i malina, krompira, deteline, sve će to da propadne od mulja i truleži – kaže Spasoje za Kurir.

Malo dalje Radosav Dimitrijević izašao na brdo da vidi dokle je voda došla.

- Već godinama nije bilo poplave, i kada je bilo, bilo je mnogo manje. Evo, dole niže imam familiju i oni su se sigurno evakuisali kod dece u Užicu. Voda im je sigurno ušla u kuću. Dole je najgore na ušću Đetinje i Skrapeža – kaže Radosav.

poplave, Kosjerić
foto: Kurir/Z.G.

U selu Pilatovići izlila se Zapadna Morava, a voda je poplavila više desetina hektara njiva, voćnih i povrtarskih zasada.

- Više ne može sa magistrale da se uđe u selo. Voda je poplavila put. S druge strane došla je skoro na metar i po od pruge Beograd –Bar. Dole ima ugroženih kuća – kaže meštanin Pilatovića.

Izlio se i Visibabski potok koji je poplavio skoro selu ekonomiju Poljoprivredne škole "Ljubo Mićić". Upravnik ekonomije Ivan Dragutinović je izjavio da je ovo mali potok, ali da napravi ovoliko štete nikada ne bi verovao.

1 / 11 Foto: Kurir/Z.G.

- Pod vodom je oko 15 hektara zemlje. Sva trava, detelina je sada propala, jer nismo mogli da kosimo od kiše. I kukuruz je poplavljen. Ako ovo nastavi moraćemo da evakuišemo svinje, živanarnik, ovce, krave... Malo fali da sve to bude poplavljeno – izjavio je Dragutinović.

Predsednik opštine Đorđe Nikitović kaže da je potopljeno oko 500 hektara Gorobiljskog polja.

- U Gorobilju su dva domaćinstva potpuno odsečena pa su im jutros pripadnici vatrogasnih jedinica čamcem dostavili namirnice. Tu je problem što ima i domaćih životinja koje su od sinoć pod vodom. U Prijanovićima poplavljeno je 5 domaćinstava, ali voda još nije prodrla u kuću. Od 27. maja u 20 mesnih zajednica je uvedena vanredna situacija, ali je ukinuta u većem delu. Tada nije bilo izlivanja Moravice i Zapadne Morave. Sada imamo oko 10 mesnih zajednica gde je vanredna situacija – rekao je Nikitović.

KOSJERIĆ – Oštećeno 200 do 300 km puteva

U Kojeriću je prema rečima predsednika opštine Žarka Đokića naneta šteta na oko 200 do 300 km puteva, ali da ne mogu svi sada da se popišu jer je ona iz dana u dan sve veća i veća.

- Vodostaj reka je u padu, a ojačali smo obaloutvrde gde je pre dva dana probila voda. Nakon tih poplava imamo osam popravljenih kuća, a vodu smo tada nakon dva sata izvukli iz kuća. Komisije su na terenu da popišu i štete na usevima – rekao je Đokić.

U Kosjeriću je vanredna situacija proglašena 6. juna u delu teritorije opštine Kosjerić u samom gradu, Mesnoj zajednici selo Kosjerić i mesnoj zajednici Brajkovići zbog problema sa vodosnabdevanjem.

(Kurir.rs/Z.G.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track