DEVEDESET POSTO PLODOVA KAJSIJE PROPALO U ČAČANSKOM SELU! Stručnjaci za Kurir TV o gubicima: Da li ovo utiče na cenu? (VIDEO)
Foto: Youtube Printscreen

kurir tv

DEVEDESET POSTO PLODOVA KAJSIJE PROPALO U ČAČANSKOM SELU! Stručnjaci za Kurir TV o gubicima: Da li ovo utiče na cenu? (VIDEO)

Srbija -

Obilne padavine i temperaturne oscilacije u prethodnom periodu negativno su uticale na pojedine biljne kulture, na njihov rod i prinos.

Čačansko selo Miokovci važi za prestonicu kajsije, ali ove godine skoro svi proizvođači nalaze se u velikom problemu jer će prinosa biti tek toliko da svako domaćinstvo u ovom kraju za zimu pripremi malo rakije i po neku teglu džema.

voće, kajsija, šljiva, breskva, trešnja, povrće, usevi, sneg, led, mrazevi, skupo
foto: Profimedia

Aleksandar Stojanović proizvođač iz čačanskog sela Miokovci je rekao da se nada da će sledeće godine biti optimalno kajsija:

- Na rod je, ove godine, uticao mraz, za proleće u aprilu. Mraz je bio praćen snegom i kišom, propalo je devedeset posto plodova. Postoje pojedini voćnaci gde ima roda, ali je tek 10 posto ukupnog kapaciteta celog sela. Gubici su veliki, ne samo mene kao pojedinca, već i celog sela, to će se osetiti sigurno. Kada je veliki rod cena je niža, a kada je mali cena je viša.

Iako je cena kajsije varirala, ovo je veliki gubitak za proizvođače u svakom smislu.

01:43

DEVEDESET POSTO PLODOVA KAJSIJE PROPALO U ČAČANSKOM SELU! Stručnjaci za Kurir TV o gubicima: Da li ovo utiče na cenu?

dr Darko Jevremović direktor Instituta za voćarstvo u Čačku je rekao da se nada da će rod za iduću godinu biti optimalan:

- Na neki način, merama zaštite, može se sprečiti dalje propadanje plodova i smanjenje pojave truleži. Doduše, mora se voditi računa o karenci preparata koji se koristi, a to je da karenca istekne pre momentra berbe i plasmana robe na tržište. Tako bi rod za sledeću godinu bio optimalan. Takođe je potrebno da vremenski uslovi budu optimalni. Nadamo se da će se vreme stabilizovati i da će se proces obaviti na kvalitetan način.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track