MALI LJUDI, A VELIKE DUŠE: Umesto da "gluvare" na raspustu, klinci imaju drugi plan, prodaju igračke u humanitarne svrhe
Foto: Kurir/T.I.

MALI LJUDI, A VELIKE DUŠE: Umesto da "gluvare" na raspustu, klinci imaju drugi plan, prodaju igračke u humanitarne svrhe

Srbija -

Raspust je i školarci mogu da troše letnje dane kako im drago, igraju se, besposličare, odu na kupanje i slično, ali je grupa klinaca iz Lozničkog Polja, pregrađa Loznice, rešila da učini nešto konkretno. Oni u Ulici Luke Stevića ovih dana u posle podnevnim satima imaju svoju "tezgu" gde njih desetak, dečaka i devojčica, prodaje igračke u humanitarne svrhe.

Kako su na jednom papiru napisali - "Pare idu u humanitarne svrhe. Kupite i pomozite ljudima koji su bolesni". Na prodaji su njihove korišćene plastične igračke, kamioni, autići, dinosaurusi, puške, lutke i slične stvari od kojih su rešili da se rastanu da bi nekome pomogli.

- Imamo mnogo igračaka, pa smo došli na ideju da višak koji svako ima prodajemo, a zarađeni novac iskoristimo za nešto korisno. To su nisu nove, ali su ispravne igračke i neko sa njima može da se igra bez problema. Planiramo da ih prodajemo dok ne ode i poslednja, a onda sakupljeni novac damo nekim našim drugovima kojima je tako nešto potrebno, ili nekome ko je bolestan za ozdravljenje. Videćemo, sada nam je važno da prodamo igračke - objašnjava njihovu misiju Lazar Jovanović dok ostali sa odobravanjem prate njegov "intervju".

Jedan od malih prodavaca kaže da se ujedno ovako i druže, a da im za sada dobro ide. Uvažavaju sugestiju da im je potrebna malo bolja i uočljivija reklama i to će kažu ispraviti što pre.

Loznica
foto: Kurir/T.I.

- Vide nas ljudi pa zastanu. Daju od 100 do 500 dinara. Neki Bosanci su nam dali i 10 KM. Ima i onih koji plate, ali neće da uzmu igračku. Ovde nema cena, svako da za igračku onoliko novca koliko misli da treba. Novac čuvamo u jednoj kutiji i zadovoljni smo za sada - kaže jedan od njih ozbiljno.

U ovoj misiju učestvuju pored ostalih Sergej, Mila, Una, Filip, Viktor, Uroš, Kristijan, neki su braća i sestre, a svi su dobri drugari. Prolaznici svrate, iz automobila im neki mašu, a u njihovom kraju kažu da su to dobra deca koja rade pravu stvar. Kada smo ih posetili tu su bili i neki od njihovih roditelja ponosni na to što rade ovi klinci.

- Ova deca daju nama starijima lep primer, jednu lepu lekciju. Oni ovako mali osećaju, ili znaju kako se treba ispravno ponašati i misliti o drugima. Raduje njihov gest da su, mada još uvek mali, izabrali pravi način razmišljanja - kaže majka Nataša Jokić Marković.

Ono što rade ova deca podržava i Lazarova majka Tamara.

- Zaista sam veoma ponosna što su se moj sin i njegovi drugari odlučili na ovo. Oni su shvatili značaj humanitarnih akcija i želim im da celog života ostanu takvi, humani i spremni da pomognu drugome - kazala je ona.

Ekipa je obećala da će kada završe akciju da nam javi koliko su novca zaradili i kako će ga iskoristiti. Samom idejom već su pokazali da iako mali imaju velike duše i znaju šta treba činiti. Oni rade ono što mogu, prodaju svoje "višak" igračke, možda bi i stariji mogli da ih slede i odreknu se nekih svojih "viškova" kako bi pomogli onima kojima je neka pomoć potrebna, za lek, krov nad glavom ili nešto treće.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track