LOZNIČANI OSVOJILI 81 NAGRADU: Nagrade najboljima na svečanom prijemu u Tršiću
Foto: Kurir/T.I.

Nokc "Vuk Karadžić"

LOZNIČANI OSVOJILI 81 NAGRADU: Nagrade najboljima na svečanom prijemu u Tršiću

Srbija -

Svečani prijem za 18 učenika generacije, osnovce i srednjoškolce, kao i one koji su na državnom ili međunarodnom takmičenju u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja osvojili jednu od prve tri nagrade priređen je u Naučno-obrazovnom-kulturnom centru "Vuk Karadžić" u Tršiću. Ukupno su, kako je saopšteno, loznički osnovci i srednjoškolci na takmičenjima ove godine osvojili osamdeset i jednu nagradu.

Neku od prve tri nagrade na državnom ili međunarodnom takmičenju, ukupno je osvojilo 60 učenika, tri iz Regionalnog centra za talente sa prvom nagradom. Bilo je 47 prvih, 14 drugih i 17 trećih nagrada kao i tri bronzane medalje Jovana Kulezića, učenika Matematičke gimnazije, na Balkanskoj informatičkoj olimpijadi, Evropskoj olimpijadi iz programiranja i Juniorskoj naučnoj olimpijadi, a ovaj učenik je ima i prvu nagradu na državnom takmičenju iz informatike, drugu nagradu na državnom iz fizike i matematike i treću na državnom iz hemije. Posebne rezultate postigao je i Jovan Nikolić, dobitnik ovogodišnje plakete grada, koji je osvojio prvo mesto na državnom takmičenju iz fizike, drugu informatike, treću iz matematike, i prvu na međunarodnom takmičenju mladih muzičara "Petar Konjović".

Loznica
foto: Kurir/T.I.

- Vašim uspehom ste pre svega najbolje predstavili sebe, ali i svoju školu, grad, a na međunarodnim takmičenjima i svoju Srbiju. Izvanredne rezultate postigli ste uz veliku podršku vaših nastavnika i roditelja - rekao je pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić koji je uručio učenicima prigodne novčane nagrade i knjige, a đacima generacije i propusnice za gradski bazen.

Ove godine novčane nagrade uvećane su u odnosu na prethodnu za oko 50 odsto, đaci generacije dobili su po 12.000 dinara, za prvo mesto na takmičenju 10.000, drugo devet, a treće osam hiljada dinara. Za dodelu jednokratne novčane nagrade učenicima je ovoga puta iz lokalnog budžeta isplaćeno ukupno 828.000 dinara.

Loznica od 2010. na kraju školske godine organizuje prijem za osnovce i srednjoškolce koji su osvajači neke od tri prve nagrade na takmičenjima i učenike generacije, a najboljim učenicima i studentima dodeljuje i Gradske nagrade. One su lani uvećane, učeničke za 40, a studentske za 20 odsto, linearno za po dve hiljade dinara, tako su za đake sa pet povećane na sedam hiljada, a studente sa deset na 12 hiljada dinara mesečno. Ove godine je uslove lokalnog konkursa ispunilo 144 mladih Lozničana, 52 učenika i 92 studenata.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track