UŽIČANIN JANKO (22) SVETSKI ŠAMPION U RADIO-AMATERIZMU: Za 36 sati ostvari više od 2.500 kontakata
Foto: Privatna Arhiva

UŽIČANIN JANKO (22) SVETSKI ŠAMPION U RADIO-AMATERIZMU: Za 36 sati ostvari više od 2.500 kontakata

Srbija -

Janko Mihailović (22) iz Užica nedavno je postao svetski šampion i svetski rekorder među mladim radio-amaterima u disciplini Morzeov kod. On je za 36 sati rada sa svojom radio-amaterskom stanicom uspostavio radio vezu telegrafijom sa 2.749 radio amatera iz 130 temalja.

Njegov pozivni znak YT0C poznat je širom sveta.

Janko Mihailović, radio-amateri
foto: Privatna Arhiva

- Takmičenje u principu traje 48 sati, ali sa povremenim prekidima za nekih 36 sati ostvario sam preko 2.500 kontakata. U ovom takmičenju učestvovalo je oko 1.500 takmičara – kaže Janko, koji je član Radio-amaterskog kluba Sevojno.

Janko Mihailović, radio-amateri
foto: Privatna Arhiva

Sa radio-amaterstvom Janko se bavi od sedmog razreda osnovne škole.

- Od oca sam nasledio interesovanje za elektroniku i struju. Još od malih nogu sam razvlačio kablove. I radio-amaterestvom sam počeo da se bavim od 7. razreda osnovne škole. Tako je ovo postao moj način života, više nego neka ljubav – kaže Janko.

U eri interneta i mobilne telefonije Janko se ipak posvetio drugačijem kontaktu sa svetom.

- Nažalost je potisnut radio-amaterizam zbog interneta i igrica, nekog modernog načina života. Pored vanrednih situacija, naša prva primena je da se deca od petog razreda i srednje škole sklone sa ulice, da ne idu u kladionicu i neka loša mesta, da uče neke pametne stvari. Ja sam najmlađi u mom klubu, a inače škola nema veze sa radio-amaterstvom, jer kod nas ima ljudi koji nemaju veze sa elektrotehnikom, koji se bave sasvim nekim drugim stvarima – kaže Janko.

Janko Mihailović, radio-amateri
foto: Privatna Arhiva

Pored toga, istakao je ovaj mladi Užičanin, radio veza mu omogućava veliki broj poznanstava.

- Preko radio veze imam hiljade prijatelja, sa kojima sam iako se nikada nismo videli, sasvim bliski. Kada se ponekad i sretnemo to izgleda kao da smo svaki dan zajedno. Imao sam tako susrete sa ljudima iz Nemačke, Amerike, Rusije… - dodao je Janko.

On još kaže da su radio-amaterski klubovi prepušteni sebi, sopstvenom finansiranju i inicijativi. Od nekadašnjih 170, u Srbiji danas ima zvanično registrovanih oko 70 klubova.

- Problem je što mnogi klubovi nemaju svoje prostorije. Aktivno je možda samo 15 do 20 klubova, a samo 3 kluba u zemlji imaju ovakav antenski sistem kao što mi imamo sa više od jednog stuba. Članovi našeg kluba u Sevojnu su sami kupili zemljište na obližnjem brdu Košuti, napravili četiri antenska stuba za vezu sa svetom, sami nabavljali i pravili opremu, sagradili i opremili kućicu za takmičenje. Ali, za obuku novih generacija i naš napredak, potrebno je još mnogo toga – kaže Janko.

Pored titule svetskog šampiona Janko je već ima titule šampiona Srbije i dva puta je bio evropski prvak.

Kurir.rs/Z.G.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja