Jug Radivojević dobio spor protiv vranjskog pozorišta
Foto: KURIR

Jug Radivojević dobio spor protiv vranjskog pozorišta

Srbija -
Spor između Pozorišta i Radivojevića iskrsao je sredinom 2009. godine kada je novoizabrani direktor Nebojša Cvetković, na preporuku Gradskog veća i većnika za kulturu Zorana Najdića, odbio da reditelju isplati usmeno dogovoren honorar u iznosu od milion dinara

VRANJE - Presudom Apelacionog suda reditelj Jug Radivojević dobio je sudski spor protiv pozorišta "Bora Stanković" u Vranju, koji je vodio radi naplate honorara za postavljanje na repertoar predstave "Krvava svadba" u oktobru 2008. godine.

Sud je Radivojeviću na ime honorara za režiju, scenografiju, adaptaciju teksta i izbor muzike, dosudio milion dinara, a zajedno sa zakonskom zateznom kamatom ta suma je dostigla iznos od blizu dva miliona dinara.

Novine Vranjske u poslednjem broju, u dužoj priči o sporu reditelja koji je ponikao na vranjskim pozorišnim daskama, pišu da je sa računa grada Vranju ovaj iznos Radivojeviću već isplaćen.

Spor između Pozorišta i Radivojevića iskrsao je sredinom 2009. godine kada je novoizabrani direktor Nebojša Cvetković, na preporuku Gradskog veća i većnika za kulturu Zorana Najdića, odbio da reditelju isplati usmeno dogovoren honorar u iznosu od milion dinara.

Iritiran odnosom pojedinaca lokalne samouprave prema njegovom tek umrlom ocu Radoslavu i prema isplati honorara, Radivojević je izjavio da će tužiti pozorište, da će novac od spora uplatiti u humanitarne svrhe i da više nikada neće sarađivati s pozorištem u kome je odrastao.

"Tada sam, kao član Gradskog veća, učinio sve da se spor reši sporazumno, da se ne ide na sud. Moji stavovi nisu uvaženi, a odluka Apelacionog suda se mora poštovati pa smo mi sada umesto jednog, sa računa budžeta platili skoro dva miliona dinara sa sudskim troškovima", kaže gradonačelnik Vranja Zoran Antić.

Beogradski advokat Toni Baranek, pravni zastupnik Juga Radivojevića, kaže da je važno što je pravda zadovoljena i podseća na ogromne napore tužioca da se spor reši sporazumno.

"Utrošili smo mnogo vremena i upozoravali tadašnju lokalnu vlast na ovakav ishod, ali nju naše inicijative nisu zanimale", rekao je Baranek.

Tadašnji direktor Pozorišta Nebojša Cvetković kaže da se držao stava Gradskog veća o zabrani svih isplata bez ugovora, a tadašnji većnik Zoran Najdić objašnjava da je sudski spor protiv Radivojevića pokrenut posle konsultacija s gradskim pravobraniocem.

"Na sudu nema nerešenog rezultata. Neko mora da dobije, a neko da izgubi", bio je kratak Najdić.

Apelacioni sud u Nišu doneo je odluku u korist Radivojevića, pošto je utvrdio da je on "zaključio usmeni ugovor", da je sa predstavom "Krvava svadba" svoju obavezu u celosti izvršio, da je predstava posle premijere u Vranju igrana desetak puta i da je na festivalu u Šapcu te godine proglašena za najbolju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja