OBELEŽEN DAN GRADA RMNIKU VLČEA: Dve decenije pobratimstva Kruševca i rumunskog grada
Foto: Kurir/ Ž. M.

OBELEŽEN DAN GRADA RMNIKU VLČEA: Dve decenije pobratimstva Kruševca i rumunskog grada

Srbija -

Povodom obeležavanja Dana grada pobratima – Rmniku Vlčea (Rumunija), gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović i načelnica Gradske uprave Kruševac Vesna Anđelić posetile su ovaj grad.

Dan grada ujedno se obeležava i kao Dan nacionalne himne Rumunije koju je komponovao pre 175 godina Anton Pan, žitelj ovog mesta.

Prvog dana boravka, gradonačelnik Rmniku Vlčea Mirčea Gutau organizovao je prijem za sve pobratimske gradove, a osim Kruševca, prisustvovale i delegacije Kiočane (Moldavija), Pezaro (Italija), Dura (Palestina), Agios Nikolaos (Grčka), Kromeriž (Češka).

Rmniku Vlčea, Kruševac
foto: Kurir/ Ž. M.

Gradonačelnica Jasmina Palurović pozdravivši domaćine i sve prisutne istakla je da pobratimstvo ova dva grada je staro 20 godina i na to svi možemo da budemo ponosni, uz želju da se dosadašnja saradnja nastavi i još više unapredi u svim oblastima privrede i društvenig života.

Rmniku Vlčea, Kruševac
foto: Kurir/ Ž. M.

U toku dana je povorka sačinjena od duvačkog orkestra, glumaca, gradskog rukovodstva, predstavnika stranih gradova i brojnih građana povorkom prošetala ulicama grada do gradskog parka „Zavoi“ gde se gradonačelnik Mirčea Gutau, obratio brojnim građanima i predstavnicima javnog i političkog života Rmniku Vlčea.

U gradskom parku priređen je i sajam starih zanata i narodne radinosti. Povorka je do parka i zastala pored rodne kuće kompozitora Antona Pana, gde su svi prisutni još jednom pozdravili državnu himnu. Drugog dana posete u prepodnevnim satima organizovan je po prvi put karneval ulicama grada, što je izazvalo veliku pažnju građana Rmniku Vlčea, a posebno najmlađih.

Rmniku Vlčea, Kruševac
foto: Kurir/ Ž. M.
Rmniku Vlčea, Kruševac
foto: Kurir/ Ž. M.

U poslepodnevnim satima delegacija Kruševca posetila je i rudnik soli koji je u neposrednoj blizini grada. Sem vađenja i prerade soli, ovaj rudnik je veoma važan jer su vazduh i isparenja u rudniku dokazano veoma uspešni u lečenjima nekih obolenja (posebno disajnih organa), a svojim sadržajima dovode i posetioce u turistički obilazak. Deo koji se može posetiti je na oko 40 metara ispod zemlje, dolazi se autobusom rudnika, ima brojne sadržaje za razonodu (restoran, kafić, karting stazu, terene za mali fudbal, hokej, karting stazu…), a u jednom delu je izgrađena i crkva.

Rmniku Vlčea, Kruševac
foto: Kurir/ Ž. M.

Rmniku Vlčea ima oko 120.000 stanovnika, moderan je i uređen grad, sa dugom tradicijom i brojnim znamenistostima. Centar je regije Vlča, a prostire se na oko 90 km2. Nalazi se na oko 180 kilometara daleko od Bukurešta, a sa Kruševcem je pobratim od 2003, godine.

Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track