DA JEZERO PONOVO BUDE UKRAS: Radovi u Omladinskom parku na Lagatoru (FOTO)
Foto: Kurir/T.I.

loznica

DA JEZERO PONOVO BUDE UKRAS: Radovi u Omladinskom parku na Lagatoru (FOTO)

Srbija -

Omladinski park na Lagatoru zamenio je pre više godina, u vreme Nacionalnog investicionog plana, dotadašnji močvarni kraj, zarastao i zapušten, koji se nalazio pored starog gradskog stadion i nedaleko od bolnice. Urađene su pešačke i trim staze, manji amfiteatar, postavljene klupe, a prostor od oko 13.000 kvadratnih metara krasilo je i omanje jezero. Vremenom je. međutim. jezero umesto ukrasa postalo bara puna žabokrečine.

Loznica, Lagator, jezero
foto: Kurir/T.I.

Tako više neće biti pošto je lokalna samouprava rešila da ga dovede u red. Iz jezera je izvučena sva voda i u toku su radovi na njegovom čišćenju od mulja i taloga, a posle toga predstoji rekonstrukcija sistema za odvodnjavanje, betoniranje njegovog dna i osposobljavanje izvora koji ga stalno puni vodom. Plan je da ono ubuduće bude redovno održavano, da u njemu ponovo budu lokvanji i ostalo vodeno bilje kao i ribe i kornjače koje su do sada tu "stanovale". Jezerce od oko 800 kvadrata treba ponovo da bude ukras parka koji posećuje veliki broj Lozničana, roditelji sa malom decom, mladi kao i rekreativci svih uzrasta kojima je na raspolaganju i teretana na otvorenom kao i teren za mali fudbal, a pored parka su i hala "Lagator" i otvoreno gradsko kupalište.

Loznica, Lagator, jezero
foto: Kurir/T.I.

- Red je bio da se ovo jezerce uredi. Mnogo sveta ovuda prolazi ili boravi u parku gde je, posebno tokom vrelih letnjih večeri, prijatno sesti pored vode koja koliko-toliko donosi svežinu. Grad je napravio dobar potez kada je uredio ovaj prostor koji je i ozelenjen, ali jezero, nažalost, nije redovno održavano. Nadam se da će posle ovog posla briga o njemu biti stalna - kaže jedan od stanara obližnjih zgrada koji posmatra rad bagera.

Inače, uređenje i betoniranje jezera bilo je najavljivano i pre neku godinu, ali je sve ostalo na rečima pa su u njemu sve do sada bili slojevi šljunka, peska i folija kao i mnogo nataloženog mulja. Sada se ozbiljno radi i jezerce, obećavaju nadležni, više neće biti bara već ukras.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track