KRAJ DRAME KOD GORNJEG MILANOVCA, LOKALIZOVAN POŽAR U KONAKU MANASTIRA! Sve dragocenosti Vraćevšnice sačuvane (FOTO, VIDEO)
Foto: RINA

manastir Vraćevšnica

KRAJ DRAME KOD GORNJEG MILANOVCA, LOKALIZOVAN POŽAR U KONAKU MANASTIRA! Sve dragocenosti Vraćevšnice sačuvane (FOTO, VIDEO)

Srbija -

Monahinje molile da dobrovoljci pomognu vatrogascima

Požar u manastiru Vraćevšnica kod Gornjeg Milanovca, koji je izbio u jutarnjim satima, lokalizovan je. U požaru, koji je gasilo više vatrogasnih ekipa iz Gornjeg Milanovca, Čačka i Kragujevca, izgoreo je manastirski konak i oštećena je zimska kapela.

Požar se nije proširio na druge objekte u okviru manastirskog kompleksa i spasene su sve vredne relikvije. Uzroci požara za sada nisu poznati.

1 / 5 Foto: RINA

Manastir je izgrađen u 15. veku, kao zadužbina srpskog vlastelina Radiča Postupovića, u čast svih ratnika koji su se uspešno vratili iz Kosovskog boja 1389. godine i zato je nazvan Vraćevšnica.

Podsetimo, tokom ranih jutarnjih sati došlo je do izbijanja velikog požara u manastiru Vraćevšnica kod Gornjeg Milanovca.

1 / 3 Foto: Kurir/Privatna Arhiva

Ekipe vatrogasaca odmah su po prijavi upućene na teren gde su posle borbe sa stihijom uspele da lokalizuju plamen.

Širenje vatre je sprečeno, a dragocenosti sačuvane.

- Gust dim prekrio je čitavo naselje. Kako smo čuli vatra je izbila u konaku, a potom zahvatila i kapelu - izjaivli su meštani koji žive u blizini manastira.

Monahinje ovog manastira mole sve Milanovčane da dođu i pomognu u gašenju požara, kako bi pričinjena šteta bila što manja.

Sestrinstvo, koje i danas živi po ustanovljenim monaškim pravilima iz 1949. pamti i neguje sa velikim poštovanjem uspomenu na mati Anu, koju smatraju svetom.

Kurir.rs/RINA/GM info/Instagram 192

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track