LOZNIČANI NE PLIVAJU U RECI VEĆ PO BOSANSKIM NJIVAMA! Građani još uvek bez gradske plaže, problem su i katastarske knjige FOTO
Foto: Kurir/T.Ilić

Letnje uživanje pored Drine

LOZNIČANI NE PLIVAJU U RECI VEĆ PO BOSANSKIM NJIVAMA! Građani još uvek bez gradske plaže, problem su i katastarske knjige FOTO

Srbija -

LOZNICA - U vrelim letnjim danima reka Drina pruža odlično osveženje pa mnogi žitelji lozničkog kraja kao i njihovi gosti spas od žege nalaze u njenoj smaragdnoj vodi.

Međutim, kupači se pored ove reke za sve drugo moraju snaći sami pošto Lozničani još uvek čekaju na uređenu gradsku plažu gde bi mogli bezbrižno uživati uz odgovarajuće prateće sadržaje. Loznica ima četrdesetak kilometara drinske obale, a narod se uglavnom kupa na nekadašnjem kampu u Gornjoj Koviljači, ’’Žićinoj plaži’’ u Banji Koviljači, kod kompleksa MN u blizini mosta na Šepku, ili na Branjevu.

Negde je hladovine više, negde manje, reka brža, dublja, plića, ili mirnija, a zajedničko im je što na njima nema spasilaca i što su sve one ’’divlje plaže’’. Kod kompleksa MN, osim restorana, postoje betonski stolovi primaknuti vodi, što uz hladovinu više stabala pruža solidne uslove za boravak kraj vode, ali sve je to daleko od onoga što donosi prava gradska plaža.

gradska plaža
foto: Kurir/T.Ilić

- Ljubiteljima Drine nije potrebno mnogo, par kabina za presvlačenje, mobilni toalet, možda neki tuš. Sami se brinemo o čistoći plaže, a nema ništa lepše nego se opružiti na drinskom šljunku i uživati u vodi ove predivne reke. Nažalost, ovakva blagodet kao što je naša Drina još uvek nije dovoljno iskorišćena u turističke svrhe tokom letnjih meseci, a potencijala i te kako ima – kaže jedan od redovnih kupača na ovoj ’’krivoj’’ reci.

’’Žićina plaža’’ u Banji Koviljači je jedna od najlepših i najdužih neuređenih rečnih plaža u našoj zemlji i mnogima omiljeno mesto. Lokalna samouprava je odavno razmišljala o uređenju tog dela reke, pre više godina, bilo je rađeno idejno rešenje za uređenje turističko-rekreativnog kompleksa na toj lokaciji, ali ideja nije realizovana.

gradska plaža
foto: Kurir/T.Ilić

Problem je što prema onome što stoji u katastarskim knjigama kupači ne plivaju u reci već po bosanskim njivama, odnosno u inostranstvu jer još nije urađeno međudržavno razgraničenje sa susednom BiH pa na tom delu obale ne može ništa konkretno da se gradi.

U gradskoj upravi kažu da su svakako svesni potencijala Drine i razmatraju mogućnost uređenja gradske plaže. Postoji lokacija oko pola kilometra od ’’Žićine plaže’’ koju bi bilo moguće preurediti i njen ambijent bio bi adekvatniji toj svrsi.

- Od mnogo stvari zavisi kada će biti uređena gradska plaža, a prvi korak je planska dokumentacija. U tim planovima postoje i razmišlja se o uređenim kupalištima na obali Drine u Loznici i Banji Koviljači u doglednoj budućnosti. Sada imamo neuređene plaže koje ljudi samoinicijativno, spontano prilagođavaju svojim potrebama – kažu u gradskoj upravi.

gradska plaža
foto: Kurir/T.Ilić

Ljubiteljima Drine ostaje nada da će razmišljanja o uređenoj gradskoj plaži biti što pre konkretizovana. Do tada se mogu sa setom prisećati da je na plaži kod Banje Koviljače tridesetih godina prošloga veka bio restoran gde su goste služili konobari u belim košuljama i crnim pantalonama. Postojale su kabine za presvlačenje, a na obali je bio i veliki ringišpil za decu. Možda za koje leto nešto slično ponovo bude pored lozničkog dela Drine na zadovoljstvo svih koji u njenoj vodi traže rashlađenje tokom leta.

Posetiocima ovoga kraja na raspolaganju je i etno-selo ‘’Sunčana reka’’ u Gornjoj Koviljači, na obali Drine gde ih čeka više različitih sadržaja, ali je reč o privatnom vlasništvu, a Lozničanima nedostaje njihova, gradska plaža kakvu većina gradova koji ‘’silaze’’ na reku ima.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja