PRIZOR IZ BANATA OD KOJEG ZASTAJE DAH: Pogledajte kako PIJAVICA HARA VOJVODINOM! Spojila nebo i zemlju, evo zašto nastaje (VIDEO)
Foto: Instagram/hailz_srbija

scena kao iz filma

PRIZOR IZ BANATA OD KOJEG ZASTAJE DAH: Pogledajte kako PIJAVICA HARA VOJVODINOM! Spojila nebo i zemlju, evo zašto nastaje (VIDEO)

Srbija -

Oluja iz Beograda je u Banatu bila u fazi tornadogeneze. U levom delu snimka se uočava intenzivna rotacija, koja teži da se spusti ka zemlji.

Ovaj superćelijski oblak u nekim momentima imao je rotirajući oblik pri čemu je postojala mogućnost da se formira i tornado do kojeg ipak nije došlo.

Dolazak osetno hladnije vazdušne mase iznad vrele podloge u sklopu ciklona i hladnog fronta doveli su do formiranja vrlo moćnih olujnih sistema. Kako u komentarima navode korisnici Instagrama ova vremenska pojava je iz Zrenjanina otišla ka Kikindi.

Zašto nastaju pijavice?

Pijavica, vihor, vihor ili tornado je atmosferski vrtlog manjeg obima i kratkog trajanja koji se pojavljuje ispod olujnog kumulonimbusa u izuzetno nestabilnoj atmosferi. Može se formirati iznad površine vode (voda, ili ako se formira nad morem, morska pijavica) i nad kopnom. Mnogi veruju da je vodena pijavica zapravo manji tornado nad vodom i da takvu pijavicu, kada se kreće sa površine vode na kopno, treba smatrati tornadom. Rotacija u vrtlogu pijavice je češće u ciklonskom pravcu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track