ČAČANSKA OMLADINA PUNA MAŠTE: Svatovi više ne obaraju jabuku na svadbama, već šutiraju trojke na koš ili gađaju pikado (FOTO)
Foto: Privatna arhiva/ Matrix studio

ČAČANSKA OMLADINA PUNA MAŠTE: Svatovi više ne obaraju jabuku na svadbama, već šutiraju trojke na koš ili gađaju pikado (FOTO)

Srbija -

Od maja meseca, od kada je strogo zabranjeno korišćenje vatrenog oružja na veseljima, što za šenlučenje što za obaranje jabuke, Čačani rešavaju razne prepreke kako bi ispunili uslov da uđu u mladino dvorište i izvedu devojku.

Sa druge strane, ni mladini ne zaostaju u dosetkama, pa iz dana u dan smišljaju sve teže i otkačenije zadatke. Po svemu sudeći, jabuku više ne obara metak već koeficijent inteligencije.

Čačak, obaranje jabuku
foto: Kurir/D.Č.

Čačanski fotografi kažu da su se za svega par meseci na veseljima nagledali raznih komičnih situacija tokom svadbenog obreda “obaranja jabuke”. Više nisu na ceni najveštiji strelci na obaraču, već se među svatovima traže akrobate, sportisti, alpinisti...

Fotografi tvrde da dovitljivi Čačani umesto jabuke, smišljaju razne vratolomije samo da mladoženjinim svatovima otežaju posao, a u stvari svaka od tih situacija pršti od humora i zabave.

Čačak, obaranje jabuku
foto: Kurir/D.Č.

- Verujte, to je jedan od zanimljivijih segmenata na venčanju koje se organizuje po starim srpskim običajima. Međutim, umesto jabuke, mladoženjini svatovi dobijaju najšašavije zadatke koje moraju da reše, inače ništa od devojke – priča Olivera Ćiković iz foto studija u Čačku.

- Nedavno smo snimali svadbu jednog košarkaša, njegovi svatovi su imali zadatak da šutiraju trojke na koš koji je bio tako nepristupačno, ali vešto, postavljen da loptu lučno kroz obruč, pored oluka, može da ubaci samo čarobnjak. Međutim, za Čačane nije bio problem, ni da smisle, a ni da reše zadatak. Na jednoj drugoj svadbi su umesto jabuke na šap za pecanje postaili naduvan balon i vezali ga strunom. Da nisam svojim očima gledala, ne bih verovala. Zaista je bilo vrlo teško iz vazdušne puške pogoditi balon koji se neprestano pomera na vetru. Tada svatovi kreću sa šalama, da se zove RHMZ, kontola letenja, da se vidi kad staje vetar – prepričava Olivera iz foto studija Matrix smehotresne situacije sa veselja dodajući da su na sličan način oženili i jednog lokalnog fudbalera, gde su svatovi šutirali na gol.

1 / 8 Foto: Privatna arhiva/ Matrix studio

Da je čačanskla omladina puna mašte svedoče iskustva snimatelja i fotografa iz Bus Plus produkcije u gradu na Moravi.

- Pucanje iz vartenog oružja je em zabranjeno, em prevaziđeno i stičem utisak da se mladi bukvalno utrkuju ko će da smisli teži i luđi i zabavniji zadatak za svatove s mladoženjine strane. Slikali smo svadbu na kojoj su mladoženjini svatovi iz korpe s dizalicom, kakve koriste za zamenu ulične rasvete, skidali jabuku kako bi ušli u mladino dvorište u Košutnjaku. Takođe na jednoj drugoj svadbi, mladoženjini svatovi su za zadatak imali da gađaju pikado, a uslov je bio da 100 posto pogode metu. Bilo je tu i svadbi gde su jabuku gađali praćnkom. Sve u svemu, na svim tim veseljima smo zabeležili neverovatnu energiju i domišljatost organizatora. Ma koliko prepreke bile teške, sve su savladane, a mladenci srećni i zadovoljni – kaže Slobodan Vukajlović dodajući da je još uvek veliki procenat parova koji venčanja organizuju uz poštovanje starih svadbenih obreda, kao što su bacanje sita, okretanje nakončeta i drugi.

(Kurir.rs/D.Č.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track