EVO DA LI ĆE TALAS IZ HRVATSKE I SLOVENIJE POPLAVITI SRBIJU! Mihajlović otkrio treba li da strahujemo, a onda i MALU SVETLU TAČKU
Foto: Kurir Televizija, Marina Lopičić, EPA/Mark R Cristino

KURIR TV

EVO DA LI ĆE TALAS IZ HRVATSKE I SLOVENIJE POPLAVITI SRBIJU! Mihajlović otkrio treba li da strahujemo, a onda i MALU SVETLU TAČKU

Srbija -

Srbiju i naš region prethodnih dana zahvatio je talas veoma obilnih padavina. Padavine su bile uslovljene snažnim ciklon i hladnim frontom, a na udaru su se prvo našle Slovenija i Hrvatska, koje se već danima bore sa katastrofalnim poplavama.

U delovima Slovenije prethodnih dana palo je preko 100, a na severu zemlje i preko 300 litara kiše po kvadratnom metru. Reke su za veoma kratko vreme nabujale i napravile katastrofalne posledice. Potopljena su mnoga naselja, srušene kuće i mostovi, a bilo je i žrtava.

Slovenija, nevreme
foto: AP

Potom se kišni talas prebacio na Hrvatsku, a Sava se izlila u Zagrebu i potoplila pojedina naselja, a poplavljeni su bili i severni i severozapadni delovi zemlje. Prema najavama stručnjaka talas visokog vodostaja stići će u naredna tri dana i u Srbiju.

Goran Mihajlović, pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog saveza RHMZ, gostovao je u jutarnjem programu Kurir televizije gde je otkrio da li treba da strahujemo od novih poplava.

- Hidrološka prognoza ukazuje na malo veći porast vodostaja na Savi i na Dunavu. Oni ne bi bili preko granica redovne odbrane, a kamoli vandredne odbrane. Dakle, ispod granice redovne odbrane na Savi i na Dunavu. S obzirom na veoma nizak vodostaj u prethodnim danima ovaj talas neće usloviti probleme kod nas - istakao je Mihajlović.

02:02

EVO DA LI ĆE TALAS IZ HRVATSKE I SLOVENIJE POPLAVITI SRBIJU! Mihajlović otkrio treba li da strahujemo, a onda i MALU SVETLU TAČKU

- Podsetiću da smo prošle godine govorili o problemima sa plovidbom na Dunavu i veoma niskim vodostajem i malim dotokom na hidroelektrani Đerdap. Ove godine je situacija totalno drugačija i upravo ovaj talas će poboljšati hidrološku i energetsku situaciju u zemlji - rekao je Mihajlović.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

00:46

LETO NA PAUZI DO SREDE, A ONDA TEMPERATURE U PORASTU! Meteorolog Ivan Ristić: Početkom sledeće nedelje dolazi AFRIČKI ANTICIKLON

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track