SVINJSKA KUGA DESETKOVALA I FARMU U KRAGUJEVCU: Eutanizovano 126 svinja, a evo da li je područje Šumadije i dalje KRITIČNO
Foto: Shutterstock, Igor Stevanovic / Alamy / Alamy / Profimedia

poražavajuće brojke

SVINJSKA KUGA DESETKOVALA I FARMU U KRAGUJEVCU: Eutanizovano 126 svinja, a evo da li je područje Šumadije i dalje KRITIČNO

Srbija -

Eutanizovano je 126 svinja zbog svinjske kuge na farmi u Zavodu za zbrinjavanje odraslih "Male Pčelice", javila je danas Radio televizija Kragujevac.

Kako je potvrđeno u Republičkoj veterinarskoj inspekciji Šumadijskog upravnog okruga, bolest je zaustavljena i za sada je područje Šumadije bezbedno.

U veterinarskoj inspekciji je rečeno da je "sve sanirano i dezinfikovano", kao i da je prošao 21 dan u kontinuitetu bez pojave novih slučajeva.

Navodi se da u šumadijskim selima nema svinjske kuge.

Iako je područje označeno kao ugroženo, za sada nema prijava bolesti životinja.

Stručnjaci podsećaju da su simptomi koje stočari treba da uoče, kada je reč o svinjskoj kugi, da životinja slabije jede i ima temperaturu, te treba odmah kontaktirati doktore veterine i inspekciju koji dalje preuzimaju procedure oko utvrđsivanja bolesti i eventualne eutanazije.

U Srbiji su, po podacima Ministarstva poljoprivrede, do danas na 1.600 gazdinstava na teritoriji 43 opštine u 14 upravnih okruga potvrđena 1.932 slučaja afričke kuge svinja, od čega je 1.575 uginulih svinja.

Bolest je potvrđena u okruzima Pčinjski, Braničevski, Pomoravski, Podunavski, Moravički, Južnobanatski, Borski, Srednjebanatski, Zaječarski, Sremski, Šumadijski, Južnobački Mačvanski i Grad Beograd.

U zaraženim gazdinstvima obavljena je eutanazija 25.971 svinje.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja