PROŠLE GODINE 100 KILOGRAMA, A OVE JEDAN JEDINI PLOD: Vranjanac gleda i ne veruje šta ga je snašlo (FOTO)
Foto: T.S.

PROŠLE GODINE 100 KILOGRAMA, A OVE JEDAN JEDINI PLOD: Vranjanac gleda i ne veruje šta ga je snašlo (FOTO)

Srbija -

Prošle godine dostizala je rod od skoro 100 kilograma, ove je na drvetu jedan jedini plod, jedna kruška.

Vranjanac u čijem se dvorištu pored same ograde prema ulici nalazi drvo kruške kaže da je ovakvoj situaciji kumovalo vreme.

Vranje, kruška
foto: T.S.

"Gledam i ne mogu da verujem. Grane su joj se lomile koliko je rodila prošle pa i pretprošle godine. Krupna sorta zelenih tvrdih krušaka koje se zovu i zimske, jer kada se oberu, u podrumu u gajbama nakon izvesnog vremena postaju mekane i žute, zrele kruške, sa posebnom slatkoćom i ukusom. Verujte nismo mogli da je savladamo, koliko je rodila. Kruške su padale po ulici, sve komšije iz okruženja su nabrale koliko im je trebalo. Nažalost ove godine od roda kruške nema ništa“, priča Z.R. iz Vranja.

Vranje, kruška
foto: T.S.

On dodaje da je u vreme cvetanja kruške padala kiša tri četiri dana “uzastopno”.

“Nije ni moglo da dođe do razvoja ploda, voćari to najbolje znaju. Ipak sam se nadao da će roda biti. Ovo je i više nego skromno i iznenađujuće. Tri puta sam pregledavao drvo, grane, nadajući se da ću ugledati još neku krušku. Nažalost verovali ili ne, naišao sam na samo jedan jedini plod, na samo jednu krušku”, priča Z.R. iz Vranja.

Kruška je prema njegovim rečima zasađena pre 25 godina i svake godine je bogato rađala, tako da su i domaćini I komšije imali koristi. Ovo je prva godina kako kruška nije rodila, što je za pamćenje, kaže na kraju naš sagovornik.

(Kurir.rs/T.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track