OVO JE TRENUTNO NAJTOPLIJI GRAD U SRBIJI! Drugi pakleni dan, nalazi se u veoma opasnoj zoni (FOTO)
Foto: Kurir/T.Ilić

OVO JE TRENUTNO NAJTOPLIJI GRAD U SRBIJI! Drugi pakleni dan, nalazi se u veoma opasnoj zoni (FOTO)

Srbija -

Lozničani imaju "pakleni" vikend pošto je i danas, kao i juče, živa u termometru ponovo stigla do 38 podeljka, koliko je prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda izmereno u 15 časova.

RHMZ
foto: screenshot RHMZ

Što deblja hladovina, ventilatori, klime, hladna osveženja, ohlađen bostan, sve je dozvoljeno u borbi sa vrelinom koja će i sutra, kažu meteorololozi, ostati u ovom kraju.

Loznica, vrelina
foto: Kurir/T.Ilić

Doduše, biće "zahlađenje, od dva stepena pa bi u najtoplijem delu dana trebalo da bude "samo" 36 stepeni.

Loznica, vrelina
foto: Kurir/T.Ilić

Mnogi su spas i danas potražili pored Drine čija svežina baš prija, pa se posle izlaska iz vode vrućina lakše podnosi bar neko vreme. Onda se ponovo zapliva i tako u krug. Kupa se uglavnom na Žićinoj plaži i kod mosta na Šepku, ali na drugim mestima gde ima mesta za peškir ili ležaljku pored reke.

Loznica, vrelina
foto: Kurir/T.Ilić

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" izdao je upozorenje da su Loznica i Palić danas u "crvenoj zoni" što znači da je temperatura "veoma opasna po zdravlje" 38 stepeni. U narandžastoj zoni, koja označava temperaturu opasnu po zdravlje, danas će biti Surčin, Palić, Kikinda, Zrenjanin, Sombor, Novi sad, Sremska Mitrovica, Valjevo i Beograd.

Crvena zona označava vеоmа оpаsne vrеmеnske uslоve.

"To su оzbiljnо оdstupаnjе mikrоklimаtskih i аmbiјеntаlnih uslоvа оd оnih u zоni tеrmаlnоg kоmfоrа, štо prеdstаvljа pоvеćаnu vеrоvаtnоću zа nаstupаnjе tеžih mаnifеstаciја tоplоtnоg strеsа, pоput tоplоtnоg оsipа, tоplоtnоg еdеmа, tоplоtnе sinkоpе, tоplоtnih grčеvа, tоplоtnоg iscrpljеnjа i tоplоtnоg udаrа", kažu u Batutu.

Mere prevencije su čеstо mеnjаnjе čistе i suvе оdеćе, smаnjеnjе intеnzitеtа fizičkе аktivnоsti ili skrаćеnjе vrеmеnа izlоžеnоsti dејstvu pоvišеnе аmbiјеntаlnе tеmpеrаturе, rеdоvni unоs tеčnоsti- čaša vode na svakih dvadesetak minuta, bеz оbzirа nа еvеntuаlnо оdsustvо оsеćаја žеđi.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track