3 DANA ČUVENE MRČAJEVAČKE KUPUSIJADE! Počinje 15. septembra, ovo je program. Dođe po 100.000 gostiju, a potrši se 50 tona kupusa
Kupus se krčka dugo, Foto: Fonet Branko Vuckovic

gastronomska manifestacija

3 DANA ČUVENE MRČAJEVAČKE KUPUSIJADE! Počinje 15. septembra, ovo je program. Dođe po 100.000 gostiju, a potrši se 50 tona kupusa

Srbija -

Čuvena Kupusijada održava se već tradicionalno svakog trećeg vikenda u septembru u Mrčajevcima kod Čačka, a to ove godine podrazumeva da će gastronomska manifestacija da traje od 15. do 17. septembra.

Nastala je 2002. godine i takmičarskog je karaktera, a u "svadbarskom kupusu" tokom tri dana uživa prosečno oko 100.000 gostiju, a pripreme se jela od 50 tona kupusa.

Kupus se kuva u zemljanim loncima
Kupus se kuva u zemljanim loncimafoto: Youtube Printscreen

U zemljane lonce koji su iznutra podmazani domaćom mašću, slaže se red kiselog kupusa, red junetine, pa opet red kupusa, red svinjetine, još jedan red kupusa, a po njemu ovčetina i sve tako do vrha lonca.

Između slojeva se dodaje slatka i ljuta aleva paprika, lorberov list, crni luk, biber u zrnu i začini koji predstavljaju kulinarsku tajnu svakog takmičara. Smatra se da što je više vrsta mesa u loncu, kupus je bolji. Sve se to krčka na tihoj vatri od bukovih cepanica u trajanju od nekoliko sati (što zavisi od veličine lonca).

Program Kupusijade u Mrčajevcima
Program Kupusijade u Mrčajevcimafoto: Printscreen

I ovoga puta upriličen je bogat kulturno-umetnički program. Između ostalih, u subotu veče pevaće Radiša Urošević, dok će u nedelju nakon proglašenja pobednika 20. Kupusijade na binu će izaći Gordana Lazarević.

Još nije poznato koliko će koštati porcija svadbarskog kupusa.

Kurir.rs

02:19

OTKRIO SAM ŠABANA DOK JE JEO PASULJ Rade Petrović o poznanstvu sa Šaulićem: Okrenuo sam se, a on NE DIŠE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track