VRANJE I ŠAF DOMAĆINI ANIMATORIMA IZ CELOG SVETA: Zlatni puž 2023. okupiće više od 1.000 posetilaca (FOTO)
Foto: Kurir/T.S.

8. Svetski dečiji festival animiranog filma

VRANJE I ŠAF DOMAĆINI ANIMATORIMA IZ CELOG SVETA: Zlatni puž 2023. okupiće više od 1.000 posetilaca (FOTO)

Srbija -

Ovogodišnje izdanje "Zlatnog puža 2023" održava se u formi 8. Svetskog dečijeg festivala animiranog filma. Svečano otvaranje je planirano u ponedeljak 11, a zatvaranje 14. septembra . Otvaranje će biti upriličeno u sali pozorišta "Bora Stanković",

"Očekujemo goste iz Španije, Izraela, Gruzije, Bosne i Hercegovine i Srbije. Miodrag Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu kulture prisustvovaće svečanom otvaranju festivala u sali pozorišta „Bora Stanković“.

Podrška Ministarstva je veoma značajna za ŠAF i projekat „Zlatni puž“, ističu vranjski animatori.

Zlatni puž, Vranje
foto: Kurir/T.S.

I ove godine, Ministarstvo sufinansira manifestaciju, a Grad Vranje finansira kroz plan i program rada ustanove za 2023. godinu".

Glavni program manifestacije „Zlatni puž 2023.“ su zvanične projekcije dečijih animiranih filmova koji su selektovani za prikazivanje na festivalu. U zvaničnom programu će biti prikazano 74 od ukupno 710 filmova koliko je prijavljeno.

Zlatni puž, Vranje
foto: Kurir/T.S.

Festival "Zlatni puž" ima dve kategorije, kategorija za decu do 15 godina i kategorija za mlade od 15 do 19 godina starosti. Žiri dodeljuje po tri nagrade u svakoj kategoriji, zatim Grand prix za najbolji film prikazan na festivalu, nagradu “Nikola Majdak” za kameru, kao i specijalne nagrade za filmove koji ostave poseban utisak na članove žirija.

Ove godine žiri će raditi u sastavu Andres Domenek Alkaide iz Španije, Mladen Đukić iz Bosne i Hercegovine i Nikola Majdak iz Srbije. Projekcije tokom trajanja festivala su otvorene za sve zainteresovane.

Zlatni puž, Vranje
foto: Kurir/T.S.

"Tradicionalna saradnja koju imamo sa osnovnim i srednjim školama uticala je da vranjski učenici organizovano prisustvuju projekcijama zajedno sa svojim nastavnicima i profesorima. Na osnovu dosadašnjeg iskustva očekujemo ukupan broj posetilaca veći od 1000. Kao deo pratećeg programa festivala biće održana i Master klas radionica", navode iz ŠAF-a.

Deca i mladi, gosti na festivalu kao i polaznici ŠAF-a, njih 15-ak radiće na izradi animiranog filma sa Anom Nedeljković, animatorkom iz Beograda.

Sudar različitih kultura, govornih područja, uzrasta, različitih nivoa znanja iz oblasti animacije kao i veštine crtanja i slikanja svake godine kreiraju neku sasvim posebnu atmosferu. Prateći program festivala biće i In memoriam posvećen Miroslavu Mikiju Simonoviću koji nas je napustio u avgustu mesecu. Miroslav Miki Simonović jedan je od osnivača ŠAF -a".

Zlatni puž, Vranje
foto: Kurir/T.S.

Tradicionalne aktivnosti za učesnike su svakako i prijem kod gradonačelnika, obilazak grada i izlet. Otvaranje će se održati u sali Pozorišta „Bora Stanković“, zatvaranje festivala u sali KOC-a u Domu kulture, otvaranje izložbe u maloj sali Galerije Narodnog univerziteta dok će se radionica animacije održavati u prostorijama ŠAF-a. Izlet do manastira Prohor Pčinjski sa ručkom u njihovom konaku i obilaskom biće interesantan i gostima iz Srbije ali i gostima iz inostranstva. Gosti na festivalu su smešteni na dve lokacije u centru grada.

Zlatni puž, Vranje
foto: Kurir/T.S.

"Očekujemo uspešan festival, interesantne filmove i dobro druženje. Za goste i učesnike je pripremljen bogat program ali se nadamo da će biti vremena i za neformalno druženje", poručuju iz Škole animiranog filma u Vranju.

Kurir.rs/T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja