ODRŽANI "DANI DRINE" NA BRANJEVU KOD LOZNICE: Jedni udicama "prazne" reku, drugi kotlić i roštilje (FOTO)
Foto: Kurir/T.Ilić

dvadeseti kup

ODRŽANI "DANI DRINE" NA BRANJEVU KOD LOZNICE: Jedni udicama "prazne" reku, drugi kotlić i roštilje (FOTO)

Srbija -

LOZNICA - U danu kada su Orlovi jurišali na zlato, a Nole na 24. grend slem titulu, sportski ribolovci i majstori u kuvanju riblje čorbe sjatili su se 20. put na tradicionalnom takmičenju u pecanju ribe na plovak - ’’Dani Drine –Branjevo 2023’’.

I to na najlepšem delu reke, u okvoru manifestacije koju organizuje Gradska organizacija sportskih ribolovaca (GOSR) “Drina” – Loznica.

Dok su ribolovci nastojali da olakšaju reku od ribe, na obali je trajala 18. “Čorbijada”, takmičenje u kuvanju riblje čorbe.

Dani Drine –Branjevo 2023, Dani Drine, Branjevo
foto: Kurir/T.Ilić

Pravi letnji dan išao je na ruku organizatoru, a prema rečima Zorana Opačića, predsednika Skupštine GOSR “Drina”, na uređenoj takmičarskoj stazi našlo se jedanaest ribolovačkih ekipa, a osim domaćih ribolovaca, tu su bili i gosti, dve ekipe iz Hrvatske, tri iz Federacije BiH i jedna iz Republike Srpske. Osim muškaraca takmičile su se i žene u seniorskoj konkurenciji, ali pojedinačno jer ih nije bilo dovoljno za ekipno, a kao i uvek, na posebnom delu staze, organizovano je nadmetanje za decu.

Dani Drine –Branjevo 2023, Dani Drine, Branjevo
foto: Kurir/T.Ilić

- Okupili smo se 20. put na najlepšem delu Drine da se takmičimo, a pre svega družimo. Vreme je idealno, nivo vode odgovarajući tako da imamo sve uslove za takmičenje. Pripremljene su prigodne nagrade za najuspešnije učesnike i zahvalnice, peca se, i ovo je pravo mesto da se provede nedelja pored reke – kazao je Opačić.

Ribolovci su strpljivo, u tišini, zabacivali udice, ’’vadili’’ ribu i nadali se se bogatom ulovu. Nedaleko od njih krčkale su se čorbe, crvčali roštilji, ’’hladila’’ grla ’’sokom od hmelja’’, a sve to uz odgovarajuću muzičku ’’zavesu’’. Ramiz Tubić dolazi iz Kalesije, predsednik je Sportsko ribolovnog društva ‘’Manjić’’ koje prvi put ovde učestuje u kuvanju čorbe. U pecanju su se pre takmičili, ali sad nisu imali ekipu.

Dani Drine –Branjevo 2023, Dani Drine, Branjevo
foto: Kurir/T.Ilić

- Hoćemo da vidimo kakvi smo u kuvanju. U Bijeljini smo od 107 ekipa bili prvi, u Zvorniku od 49 isto, kao i u Doboju gde smo u konkurenciji 59 kotlića imali prvui drugu čorbu. Ozbiljna smo mi ekipa. Tajni? Nema, brate, nikakvih tajni, kod nas je recept ‘’od oka’’. Par vrsta ribe i sve ostalo je doterivanje ukusa. Dobro je što u takmičenju ima lepih rezultata, ali ima ovo i svoju negativnu stranu. Žena kaže - kad znaš da kuvaš na takmičenju, znaš i kod kuće, ali šta ću – kaže dobro raspoloženi Tubić uprkos ‘’konkurenciji’’ još deset ekipa.

1 / 8 Foto: Kurir/T.Ilić

Kada su takmičenja završena saznalo se ko je bio najuspešniji. Najbolji ulov sa 12.050 gram poena imala je ekipa GOSR “Drina” – Loznica, drugo mesto pripalo je SRD ‘’Kečiga’’ iz Sremske Mitrovice (9.950) dok je trećeplasirano USR ’’Smuđ’’ Gibarac (9.890). Pecanje je najviše prijalo članu domaće ekipe Slobodanu Kuzmanoviću koji je sa ulovom od 5.020 grama pobednik staze. U konkurenciji žena sve je bilo u znaku GOSR “Drina” čije članice su osvojile sva tri prva mesta, Verica Gavrilović je bila najbolja, a za njom Bobana Jović i Ljiljana Tanasković. Ovoga puta iz tehničkih razloga riblje čorbe nisu ocenjivane.

Posle uručivanja nagrada najspešnijima, nastavljeno je druženje na Branjevu, sa željom da naredni skup bude još bolji i masovniji.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track