DA LI ZMIJA STVARNO ČUVA KRUNU CARA DUŠANA? Misteriozne priče kolaju o Ostrici! Mala planina, a velika za srpsku istoriju (FOTO)
Foto: privatna arhiva

dragan šibalić ne staje

DA LI ZMIJA STVARNO ČUVA KRUNU CARA DUŠANA? Misteriozne priče kolaju o Ostrici! Mala planina, a velika za srpsku istoriju (FOTO)

Srbija -

Nedaleko od Mrčajevaca nalazi se malo poznata planina sa pregršt misterioznih priča - Ostrica, sa 802 metra nadmorske visine.

Jeste mala, ali istorijski gledano, to je velika planina za Srbiju.

"Ova, slobodno možemo reći mitska planina, puna je pećina, zmija i izvora. Na njoj se nalaze i ostaci vizantijskog utvrđenja Sokolica iz petog veka. Ispred jedne pećine u podnožju Ostrice nalaze se utisnuti sekira, krst i ljudsko stopalo. Po predanju, tu su se sklonili Đurađ Branković i prokleta Jerina za vreme najezde Turaka. Po istom predanju, tu su sakrili pune sanduke zlata i srebra. Među dragocenostima nalazila se i kruna cara Dušana. Priče idu dotle da ovo skriveno blago čuva ogromna zmija", kaže svetski globtroter na biciklu Dragan Šibalić iz Kraljeva.

Dragan Šibalić
foto: privatna arhiva

Kada se nekom spomene skriveno blago odgovor obično bude - "Ma daj, ko još veruje u te priče"?

"Ali kruna cara Dušana ni do današnjih dana nije pronađena. A što onda stvarno ne bi bila baš u ovoj pećini? Možda u predanjima ima i nešto istine. Jer ipak iz neobjašnjivih razloga nijedna ekspedicija nije uspela da dođe do unutrašnjosti pećine. Mnogi znatiželjnici, ali i oni pohlepni, stradali su u pokušaju da pronađu skriveno blago. Jedan od meštana iz obližnjeg sela Ostra je pronašao masivnu srebrnu kašiku od 250 grama i predao je manastiru Vujancu, čime je priče još više 'podgrejao'. Šta više, kaže da je video ogromnu zmiju koja ima veliku glavu kao ovca, ali da ga nije dirala", priča nam Šibalić.

Dragan Šibalić
foto: privatna arhiva

I Šibalić je nedavno prvi put čuo priče o ovoj planini, pa je rešio da se popne na njen vrh, odakle je uživao gledajući prelepe pejzaže Šumadije.

Dragan Šibalić
foto: privatna arhiva

"Tu sam malo odmorio pa asfaltnim putem nastavio ka Mrčajevcima. Veliko selo sa puno kuća, ali pitao sam se gde su ljudi. Nijednog jedinog čoveka video nisam. Pitao sam se gde su. Možda što je nedelja pa odmaraju, a možda što ih je vruće vreme oteralo u kuće. Ko bi ga znao. Inače, od ovog sela koje se nalazi uz reku Ostrovku, nepristupačnim stazama sve do vrha Ostrice i pećina Srbi su se sklanjali od Turaka. I tako posle sve ukupno pređenih 77 kilometara vratih se u Kraljevo. Vratiću se opet u ovaj čarobni predeo... Moram da vidim tu zmiju što spava oko krune cara Dušana i što ima veliku glavu kao ovca", obećava ovaj biciklistički veteran, koji je obišao pola zemaljske kugle i planira novi veliki poduhvat.

Kurir.rs/Ž.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja