ZAVRŠEN OSMI FESTIVAL "ZLATNI PUŽ": Žiri imao težak zadatak, evo kome su pripale nagrade
Foto: ŠAF

ZAVRŠEN OSMI FESTIVAL "ZLATNI PUŽ": Žiri imao težak zadatak, evo kome su pripale nagrade

Srbija -

U Vranju je završen osmi festival "Zlatni puž". Pored domaćina ŠAF i grada Vranja, gostiju je bilo iz Španije, Izraela, Gruzije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

"Moramo priznati, biti deo ovog žirija je bila prava vožnja rolerkosterom. Konkurencija je ove godine bila toliko žestoka da je izbor pobednika bio jednak pokušaju da se slon smesti u telefonsku govornicu - verujte mi, razmišljali smo o tome! Ali, avaj, prevladali su zdrav razum i zakoni fizike i vratili smo se 'na zastrašujući zadatak donošenja odluke", rekao je Mladen Đukić, predsednik žirija objavljeno je na FB stranici ŠAF-a.

Zlatni puž
foto: ŠAF

Ove godine primljeno je 710 filmova iz preko 70 zemalja sveta, a prikazano šest zvaničnih projekcija i ukupno 74 filma.

Grand pri festivala međunarodni žiri je dodelio ostvarenju "Toucan", Rekker studija iz Belgije. Prvu nagradu u kategoriji autora do 15 godina osvojio je film "Nema mira", Filmskog kluba "Zaprešić" iz Hrvatske, drugu film "Život ciklus", grupe autora vranjskog ŠAF-a, a treću "Bajka o tri glave", čiji je autor Murat Fattahov iz Rusije.

Zlatni puž
foto: ŠAF

U kategoriji od 15 do 19 godina prva nagrada je dodeljena filmu "Sad će trčati vučica", studija Verity Drew Firth , druga ostvarenju "Američki san" autorke Renee Šhi(USA), a treća filmu "Granice" Lazara Bačkonje iz Srbije. Ove godine po prvi put na festivalu nagradu je dodelio i dečji žiri. Filmu "Ciklus života" iz Perua dodeljeno je priznanje zbog priče o drugarstvu.

Nagradu "Nikola Majdak"za pomeranje granica, tehnika animacije osvojio je izraelski film Divlja deca.

Zlatni puž
foto: Kurir/T.S.

Specijalno priznanje za dizajn likova žiri je dodelio i za promociju dobrih vrednosti, za orginalnost, humor. Priznanje je dodeljeno i za odličan pristup režiji i filmskom pripovedanju.

Evo šta su poručili vranjski animatori, kojima je Škola animiranog filma drugi dom.

"Šarenolikost dečjih radova i ideja jezika i kultura uz kreativnu atmosferu i druženje glavna su obeležja našeg festivala. Zbog takve nezaboravne energije svako ko je jednom bio naš gost ostaje naš prijatelj zauvek i vrlo rado se ponovo vraća u naš ŠAF i u naš grad festivala.

Pokrovitelji festivala su Grad Vranje i Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Kurir.rs/T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja