ZAVRŠNA SVEČANOST 90. VUKOVOG SABORA: Danas na saborištu u Tršiću tačno u podne
Foto: Kurir/T.I.

ZAVRŠNA SVEČANOST 90. VUKOVOG SABORA: Danas na saborištu u Tršiću tačno u podne

Srbija -

Na otvorenoj pozornici saborišta u Tršiću, rodnom selu Vuka Stefanovića Karadžića (1787-1864), kraj Žeravije danas će od 12 sati biti održana završna svečanost jubilarnog 90. Vukovog sabora.

Pogram naše najstarije kulturne manifestacije počeće izvođenjem "Himne Vuku" Stevana Mokranjca, a posle pozdravne reči Vidoja Petrovića, gradonačelnika Loznice, tradicionalnu saborsku besedu održaće patrijarh srpski Porfirije.

U umetničkom programu posetioci će na ostvorenoj sceni videti program "Venac igra u slavu Vuka" koji će izvesti ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije "Venac" iz Gračanice.

Vukov sabor
foto: Kurir/T.I.

Prethodno će poslednjeg dana saborovanja u Naučno-obrazovno-kulturnom centru "Vuk Karadžić" u Tršiću, od deset sati pre podne, biti otvorena izložba crteža "Anđeoski obrazi Hilandara" Hadži Dragana Tomanovića, slikara-konzervatora, jedan od programa ovogodišnjeg saborovanja koje je počelo 11. septembra. Za sve građane koji žele da prisustvuju završnici Vukovog sabora gradska uprava je omogućila besplatan autobuski prevoz. Polasci iz Loznice, sa platoa kod železničke stanice, su u 10:30 i 11:15, a povratak iz Tršića u 13:30 i u 14:15.

Organizator 90. Vukovog sabora su Centar za kulturu "Vuk Karadžić" i Grad Loznica pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture. Podsetimo, prvi Vukov sabor održan je u dvorištu njegove tada obnovljene i osveštane spomen-kuće, 17. septembra 1933. godine, i od tada se svake godine, osim 1941. i 1944, uoči Male Gospojine u Tršiću okupljaju poštovaoci dela Vuka Karadžića, reformatora srpskog jezika.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja