KUPUSIJADA OBARA SVE REKORDE! Porcija koštala 700 dinara, ali na ovim mestima se svadbarac služio i BESPLATNO (FOTO)
Foto: Kupusijada

tradicija

KUPUSIJADA OBARA SVE REKORDE! Porcija koštala 700 dinara, ali na ovim mestima se svadbarac služio i BESPLATNO (FOTO)

Srbija -

Mrčajevačka “Kupusijada”, 20 po redu, okupila je i ove godine brojne posetioce, ljubitelje kiselog kupusa pripremljenog na tradicionalan način. Ako je suditi po gužvi, u Mrčajevce je protekla tri dana bilo najbolje doći pešice. Nepregledne kolone vozila satima su usporeno išle kroz najopevaniju varoš u Srbiji, a malo ko je odoleo da ne svrati i okusi svadbarac, vruću proju i nadaleko čuveni čačanski beli mrs.

Kao što smo i očekivali tokom ove trodnevne Kupusijade Mrčajevce je posetilo više od 100.000 ljudi. Već godinama unazad u Čačku i mestima koja gravitiraju ka varošici imamo značajno povećanje broja noćenja, što jasno ukazuje da manifestacija privlači sve veči broj ljudi sa strane – izjavio je Vojin Jakovljević, direktor Turističke organizacije Čačak, ustanove koja organizuje kulinarsku feštu.

Kako bi proverili svoje kulinarske veštine, ove godine se za takmičarski deo manifestacije prijavilo 15 ekipa, iz Čačka, okolnih gradova i sela, kao i tim iz Bijeljine u Republici Srpskoj. Zlatni, Srebrni i Bronzani lonac biće dodeljen ekipi koja bude našla meru mesa, kupusa i začina po ukusu tročlanog žirija.

1 / 10 Foto: Kupusijada

Na saborištu najopevanije varoši na desetine šatri i kafana na otvorenom, svi kuvaju svadbarski kupus, a za porciju treba izdvojiti oko 700 dinara. Kupus se servira vreo, direktno iz lonca koji krčka. Njegov miris se prostire na sve strane, pa nikome ne smeta što ih dim štipa za oči.

Bilo je i mesta gde se svadbarac služio besplatno. Članice Udruženja “Katržanke” pripremile su više od 200 kilograma kiselog kupusa i zajedno sa prilozima podelile svojim gostima, prolaznicima.

Nas u udruženju ima 57 i sve što priprememo je iz naših bašta, domaće i zdravo. Ovaj skup je prilika da počastimo naše prijatelje, komšije i goste kod kojih smo mi odlazile, a oni nam sada uzvartili posetom. Kiseli kupus služimo sa domaćom projom čije brašno je mleveno na vodenici potočari. Naravno, kupus ne ide bez sira i kajmaka i ljutih paprika, što je takođe besplatno u meniju – kaže Mira Minović, Katržanka iz sela nadomak prestonice kupusa.

I pod šatorom Gradske organizacije Crvenog krsta, bilo je besplatnog kupusa, tačnije ko je želeo mogao je da donira neki dinar u humanitarne svrhe, ali nije bilo obavezno. Vešte kuvarice iz Narodne kuhinje skuvale su i podelile više stotina činija ovog ukusnog jela.

Ni pljusak koji je u subotu uveče sve iznenadio, nije umanjio želju posetilaca da se okusi svadbarski kupus pripremljen u zemljanim loncima, čija se receptura godinama ne menja. I ove jeseni “na vatri” je završilo više od 50.000 tona kupusa i oko 15.000 kilograma junećeg, svinjskog i ovčijeg mesa.

POBEDNICI

Kupusijada
foto: Kupusijada

Kurir.rs/D.Č.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja