Pudarski dani: Vinarije niču širom fruškogorskog vinogorja
Foto: Tanjug

Pudarski dani: Vinarije niču širom fruškogorskog vinogorja

Srbija -
Cela priča o vinogradarstvu u Vojvodini i Srbiji u poslednje vreme doživljava uspon što je veoma značajno pogotovo u momentu kada mnoge druge grane doživljavaju sunovrat, rekao je Vasin

IRIG - Tradicionalna maniferstacija "Pudarski dani", koja se održava u slavu vina, grožđa, vinogradara i čuvara vinograda i koja je ove godine imala svoje jubilarno 20. izdanje, završena je sinoć u Irigu.

Pokrajinski sekretar za privredu, rad, zapošljavanje i ravnoipravnost polova Miroslav Vasin je na završetku te manifestacije izjavio da su ovogodišnji "Pudarski dani" i po organizaciji i po sadržaju bili najbolji do svih do sada održanih.

"Cela priča o vinogradarstvu u Vojvodini i Srbiji u poslednje vreme doživljava uspon što je veoma značajno pogotovo u momentu kada mnoge druge grane doživljavaju sunovrat", rekao je Vasin, dodajući da je "evidentno da akcija na revitalizaciji vinograda koja je u poslednjih pet godina sprovedena u Vojvodini očigledno daje rezultate".

Po Vasinovim rečima nove vinarije niču širom fruškogorskog vinogorja i već sada smo u prilici da napravimo vinski put Vojvodine i vinski put Srbije. On je podsetio da jedan krak vinskog puta Evrope prolazi kroz Sremske Karlovce, naglasicši da se to mora iskoristiti kao značajna stavka u upotpunjenju ukupne turističke ponude.

"Priča o "Pudarskim danima" je pravi dokaz da se u Srbiji i Vojvodini u nečem ide i napred", kazao je Vasin napominjući da Srbija i Vojvodina u njoj dugo nisu bile na vinskoj karti Evrope i da je u dugom vremenskom periodu zanemarivan ta oblast.

Sada su se mnoge stvari promenile nabolje i očekujem da će se vrlo brzo na spisku najkvalitetnijih vinarija Evrope naći i neke naše vinarije koje su otvorene u poslednjih nekoliko godina", rekao je Vasin naglasivši da bi to bio vrlo značajan korak u razvoju vinskog turizma jer, kako je kazao, ljubitelji vina i vinski turisti u svetu budno prate sve što se dešava na tržištu.

Pokrajinski sekretar za privredu je naglasio da AP Vojvodina ima strategiju daljeg razvoja vinarstva i vinogradarstva koja se zasniva na četiri osnovne tačke.

"Prva stvar je osnivanje jedne ili dve laboratorije koje će biti referentne za ocenu kvaliteta vina u Vojvodini. Drugo, moramo iznaći sistem koji će omogućiti da žig i ime zaista budu zaštićeni, što ima za cilj zaštitu tog kvaliteta", rekao je Vasin dodajući da je treća tačka strategije razvoja vinarstva podsticanje "ne samo sadnje nego i održavanja vinograda".

Po njegovimn rečima u Vojvodini i Srbiji je dostignut nivo površina pod vinogradima koji je respektabilan i sada treba te vinograde i održavati.

Četvrta, po Vasinu možda i najznačajnija tačka, je udruživanje domaćih vinara u klastere.

"Stalno se priča o velikom ruskom tržištu, a mi to tržiste ne možemo napasti pojedinačno sa malim vinarijama jel jednostavno nećemo uspeti da se probijemo, dok udruženi sigurno možemo ostvarinti daleko bolje rezultate i na ruskom i na ostalim tržistima", naglasio je Vasin.

Vlasnik Vinarije "Mačkov podrum" najveće vinarije u Iriškom vinogorju, Savo Jojić kazao je Tanjugu, na slavlju organizovanom povodom završetka "Pudarskih dana" da vinogradari moraju biti zadovoljni ovogodišnjim rodom, pogotovo, kako je istakao, u situaciji kada su bile izuzetno velike suše.

"Prinosi su zbog suše svuda smanjeni od 20 pa i do 30 odsto što je slučaj na sortama kao što su "praminac" i "šardone", ali moramo biti zadovoljni jer, obzirom na uslove, podbačaj u rodu nije veliki", rekao je Jojić, dodajući da je suša učinila da bobice grožđa budu sitnije, a odnos tečne i suve materije je manji, pa će, kako je kazao za litar vina trebati više grožđa nego je to uobičajeno.

Jojić je objasnio da to što je tokom leta bilo mnogo sunca ne mora da znači da će vino biti boljeg kvaliteta, "kako se od vajkada veruje u narodu".

"To što je bilo dosta sunca, nije garancija da će vino biti visokog kvaliteta. Svakako da šećera ima dosta, ali naše vinarstvo je došlo na taj nivo da ne trčimo više toliko za šećerom, sada su nam bitne neke druge stvari kao što su enoli, mirisne materije i sve ono što vinu daje bogatstvo", rekao je Jojić, ponovivsi da vino od ovogodišnjeg roda neće oskudevati u šećeru, a da će se za nekoliko meseci videti šta će biti od te raskoši vina.

"Pudarski dani" se po tradiciji održavaju trećeg vikenda u septembru, a još jedna od tradicija te manifestacije su izbori za najbolji vinograd, najteži grozd, najbolju rakiju od grožđa, najbolje roze, crveno i belo vino, najbolji bermet i najbolji pudarski paprikaš.

Najteži grozd ove godine, težak 1,9 kilograma, imao je Dejan Jojić, vinograd Mirjane Živković je proglašen za najbolji vinograd u iriškom vinogorju, dok su učenici Srednje škole "Borislav Mihajlović Mihiz" u Irigu skuvali najbolji pudarski paprikaš.

Najbolju rakiju od grožđa ispekao je Sava Odrovački iz Rivice, Mihajlo Putica iz Dobrodola ima najbolji bermet, najbolje belo vino na "Pudarske dane" doneo je Ilija Cvejić iz Iriga, a njegov sugrađanin Ivica Rušpaj ima najbolje crno vino, dok je nagradu za najbolji roze dobio, takođe Irižanin, Đorđe Malešević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track