NAJPREPOZNATLJIVIJI SIMBOL BANJE KOVILJAČE: U ponedeljak počinju radovi na obnovi JAPANSKE FONTANE (FOTO)
Foto: Kurir/T.Ilić, kolekcija razglednica Brane Stjepanovića iz Banje Koviljače

NAJPREPOZNATLJIVIJI SIMBOL BANJE KOVILJAČE: U ponedeljak počinju radovi na obnovi JAPANSKE FONTANE (FOTO)

Srbija -

BANJA KOVILJAČA –Jedan od najprepoznatljivih i najfotografisanijih simbola Banje Koviljače je njena fontana u centralnom delu velikog parka gde se nalazi poslednjih skoro šest decenija.

Gradski menadžer Dejan Stalović najavio je da će u ponedeljak početi radovi na njenoj obnovi, a istovremeno će biti rađeni građevinski radovi kao i zamena cevi, mlaznice i obnova rasvete, a ceo posao vredan oko sedam miliona dinara finansira Grad Loznica.

Fontana odavno čeka na obnovu i vraćanje starog sjaja, da bude onakva kakvu je pamte neke starije generacije i kakva je ostala ovekovečena na razglednicama iz druge polovine prošloga veka kada je bila čest motiv. Na mestu fontane nekada se nalazio vodoskok, sa lavljim glavama u bronzi, podignut pre Prvog svetskog rata, a onda su Japanci koji su pre sedam decenija gradili lozničku ‘’Viskozu’’ u to vreme modernu fontanu poklonili Koviljači.

1 / 5 Foto: Kurir/T.Ilić, kolekcija razglednica Brane Stjepanovića iz Banje Koviljače

Ona je bila prava atrakcija sa raznobojnim mlazevima vode što je posebno izgledalo impresivno u večernjim satima. Imala je takozvanih pet ‘’igara’’, podizala i spuštala mlazeve istovremeno,ili u različitim ritmovima menjajući isti broj boja.

- Fontana je zamenila vodoskok u centru parka i radi od 1968. Imala je rasvetu u boji i one su se menjale kao i visina stubova vode, po raznom rasporedu. U mojoj kolekciji razglednica imam mnoštvo onih na kojima se vidi fontana koja je zaista izgledala lepo i bila je interesantna i domaćem stanovništu kao i brojnim gostima Banje Koviljače – kaže Brano Stjepanović iz Banje Koviljače, kolekcionar razglednica ovoga mesta, a najstarije datiraju s početka prošlog veka.

Vreme je učinilo svoje pa je fontana bivala u sve lošijem stanju. Rađene su sitnije popravke, krpljen je bazen, činjeno sve da bude u funkciji, a Specijalna bolnica za rehabilitaciju “Banja Koviljača”, u kojoj se nalaze tri njena motora i odakle se upravlja fontanom, produvavala je mlaznice kako bi fontana bila sposobna da po potrebi radi.

Još uvek može da diže mlazeve vode, ali boje odavno nema, a ona i takva izaziva oduševljenje posetilaca ‘’Kraljevske banje’’ i mnogi vole da je ‘’uslikaju’’ i sami stanu ispred nje da imaju fotku kraj ukrasa Koviljače.

Posle najavljenih radova fontana treba da vrati stari sjaj i bacajući mlazeve vode u visinu sa novom rasvetom ponovo bude atrakcija u boji koja će najlepši banjski park kod nas učiniti još lepšim.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track