31 KRALJEVČANIN DOBIO SUBVENCIJU ZA SAMOZAPOŠLJAVANJE: Evo za koje su sve ideje dobili pare
Foto: Grad Kraljevo

pomoć države

31 KRALJEVČANIN DOBIO SUBVENCIJU ZA SAMOZAPOŠLJAVANJE: Evo za koje su sve ideje dobili pare

Srbija -

Gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić i direktorka Nacionalne službe za zapošljavanje - Filijale u Kraljevu Snežana Prelić uručili su odluke za 31 korisnika sa teritorije Grada, koji će u toku ove godine pokrenuti sopstveni biznis, uz finansijsku i stručnu podršku Nacionalne službe za zapošljavanje i Grada Kraljeva.

- Grad je, udruživši sredstva sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, ove godine obezbedio 4.700.000 dinara iz gradskog budžeta, a sa 4.600.000 iz republičkog budžeta, ukupno je obezbeđeno 9,3 miliona koja su raspodeljena na 31 korisnika. Siguran sam da će ovi ljudi imati posla i uspeti da zarade platu i za sebe i za svoje porodice. Mislim da je ovo dodatni stimulans za sve nas i da svi imaju koristi od pomoći ljudima za samozapošljavanje, kazao je dr Predrag Terzić.

Grad Kraljevo, subvencije, dr Predrag Terzić, Snežana Prelić, subvencije za samozapošljavanje, Kraljevo
foto: Grad Kraljevo

Kako je pojasnila direktorka Snežana Prelić, 72 korisnika podnela su zahtev za ovu subvenciju, međutim, u skladu sa mogućnostima odnosno sredstvima kojima Grad Kraljevo i Nacionalna služba za zapošljavanje raspolažu, bilo je moguće odobriti samo 31 zahtev, što je oko 40 odsto od ukupnog broja.

- Veoma veliki broj nezaposlenih lica sa naše evidencije zainteresovan je da pokrene preduzetništvo i postane deo privrede Grada Kraljeva, što svima nama, na neki način, daje zadatak za neku iduću godinu da se što više sredstava izdvaja za ovu meru aktivnog zapošljavanja, kazala je direktorka.

Prelić je podsetila na to da su zahvaljujući sredstvima koja su bila obezbeđena isključivo iz budžeta Nacionalne službe, u maju, već odobrili 40 zahteva, zahvaljujući kojima je 40 korisnika sa teritorije Grada Kraljeva pokrenulo sopstveni biznis.

- Ovo je veoma velika stvar i za Grad i za tržište rada jer baviti se preduzetništvom je odgovoran posao i hrabar potez. Smatram da sve institucije, počev od Grada, koji je krovna institucija, tržišta rada, ali i institucija poput Privredne komore, Razvojne agencije, Udruženja preduzetnika, svi smo mi podrška i karika u tom lancu podrške, istakla je ona.

Od 31 zahteva 24 pripadaju ženskom preduzetništvu, jedan deo je mladih do 30 godina, ali i veliki broj dugoročno nezaposlenih. U pitanju su proizvodnja metalnih konstrukcija, dušeka, nameštaja, hrane za kućne ljubimce, proizvodnja kozmetičkih preparata, odeće, a jedan deo se odnosi na uslužno zanatstvo, pre svega, kada je u pitanju žensko preduzetništvo, velikim delom su zastupljene kozmetičarsko-frizerske usluge.

Grad Kraljevo, subvencije, dr Predrag Terzić, Snežana Prelić, subvencije za samozapošljavanje, Kraljevo
foto: Grad Kraljevo

- Grad Kraljevo danas na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje ima 5.800 nezaposlenih, u odnosu na 2013. godinu to je 7.000 manje, tako da je ovo veliki uspeh za Grad koji ima izuzetan potencijal da dalje razvija privredu, poručila je Snežana Prelić.

Ona je najavila da realizacija programa Moja prva plata, koji Vlada Republike Srbije realizuje u saradnji sa Privrednom komorom i Nacionalnom službom za zapošljavanje, za ovu godinu kreće od 10. oktobra, kao i da poslodavci, iz privatnog i javnog sektora, imaju priliku da se prijavljuju do kraja meseca. Tokom novembra za program mogu da se prijave nezaposleni do 30 godina starosti, bez radnog iskustva, sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje.

Prošle godine sa teritorije Grada Kraljeva učestvovalo je više od 50 poslodavaca, a 73 osobe uključene su u program.

Kurir.rs/J. S./FOTO: Grad Kraljevo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track