SAČUVANO KANDILO VERE: Održana Svečana akademija povodom jubileja Pokrovske crkve (FOTO)
Foto: Kurir/T.I.

SAČUVANO KANDILO VERE: Održana Svečana akademija povodom jubileja Pokrovske crkve (FOTO)

Srbija -

Trodnevno obeležavanje 150 godina postojanja Crkve Pokrova Presvete Bogorodice u Loznici nastavljeno je u petak uveče svečanom akademijom održanom u Vukovom domu kulture. Najstarija loznička bogomolja, ujedno i najdugovečnija građevina u gradu, podignuta je na zemlji "natopljenom krvlju onih koji su branili slobodu i samostalnost u kojoj danas uživamo", rečeno je na svečanosti kojoj je prisustvovao veliki broj zvanica.

Episkop šabački Jerotej rekao da je loznička Pokrovska crkva "najjasniji i najlepši dokaz vere i pobožnosti naroda Loznice i Jadra, kako u ono vreme kada je sa mukom i ljubavlju podizan, tako i kroz sva potonja vremena, u kojima su se i Loznica i Jadar, kao i sva naša zemlja često nalazili na krstu i u stradanjima".

1 / 5 Foto: Kurir/T.I.

- Ovaj hram iznikao je na krvi i kostima naših junačkih predaka, koji su se tu borili protiv turske sile, 1810. godine, braneći rod i svoje hrišćansko ime. Prvi među njima, čije kosti počivaju pored Bogorodičinog hrama u Loznici, jeste vojvoda loznički Ante Bogićević. Crkvu čiji veliki jubilej proslavljamo, podigli su naši preci na žrtveniku našeg naroda, na mestu mučeništva, kao što su to činili hrišćani prvih vremena. Kandilo vere se zahvaljujući majčinskom pokrovu Presvete Bogorodice i milosrđu Hrista Gospoda, nije ugasilo niti u ovom hramu, niti u ovom gradu i celom kraju uopšte – kazao je vladika Jerotej.

Na akademiji je govorio i Lozničanin, kompozitor, profesor akademik Svetislav Božić. Kako je rekao "Pokrov Presvete Bogorodice, to je meko uzdarje naše s kojim ćemo kroz mnoge muke i vratolomije izaći iz ovog sveta i poći u neku novu i pravu radost".

Publika je videla kratak film o hramu Presvete Bogorodice nastao u TV produkciji pravoslavne Eparhije bačke u okviru serijala "Svetinje arhijerejskog namesništva lozničkog", a izveden je i prigodano umetnički program. Obeležavanje velikog jubileja počelo je u četvrtak uveče u Muzeju Jadra gde je u prisustvu vladike Jeroteja otvorena izložba "Svetlost ikonostasa". Vek i po lozničku bogomolju ulepšava ikonostas, na kome je pored krsta sa Raspećem i 27 ikona, urađen 1871. godine. Prvi put je izloženo šest restauriranih ikona i 12 panoa koji ilustruju sve faze dosadašnjeg konzervatorskog i restauratorskog rada na obnovi ikonostasa koji je bio u veoma lošem stanju. Ikonostas Pokrovske crkve uradili su Milija Marković, sveštenik, slikar i preduzimač i njegov sin Nikola Marković, u to vreme akademski obrazovan slikar. Od šezdesetak ikonostasa, koliko su ih uradili loznički je među malobrojnim sačuvanim.

Obeležavanje velikog jubileja završava se u subotu, na praznik Pokrova Presvete Bogorodice, kada će u porti hrama biti održana sveta arhijerejska liturgija od devet ujutru, a služiće je episkop šabački Jerotej sa više arhijereja.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track