ARHEOLOŠKO BLAGO ZA KOJE BI STRANCI DALI MILIONE Dragulj kod Prijepolja i na UNESCO listi svetske baštine
Foto: RINA

ARHEOLOŠKO BLAGO ZA KOJE BI STRANCI DALI MILIONE Dragulj kod Prijepolja i na UNESCO listi svetske baštine

Srbija -

Na samo 16 kilometara od centra Prijepolja, u planinskom selu Hrti smestio se izuzetno redak arheološki dragulj. Srednjovekovno Grčko groblje podeljeno je na dva dela, a na njemu se ukupno nalazi se 81 spomenik. Ističu se po svojoj posebnoj lepoti i ukrasima, zbog čega su se od 2016. godine našli i na UNESCO listi svetske baštine.

- Pretpostovlja se da je na ovim slikovitim planunskim proplancima živela vlastelisnka porodica, koja je sa tog svog imanja upravljala određenom oblasti i da je to njihovo porodično groblje. Hrta su jedna od samo tri lokacije koje su iz Srbije uvrštene na listu UNESKO i veliki turistički potencijal za našu opštinu - kaže za RINU direktor Turističke organizacije Prijepolje Petar Vasiljević.

Prijepolje
foto: RINA

Ovu nestvarnu lokaciju i specifičnu istorijsku riznicu još uvek održavaju meštani, ali ono što vraća nadu da će ovaj veličanstven lokalitet zasijati punim sjajem jeste izgradnja puta do sela Hrte koji je sada u jako lošem stanju. To će omogućiti velikom broju turista koji su već pokazali svoje interesovanje, da dođu i obiđu arheološko nalazište koje se nalazi na svetskoj mapi.

Prijepolje
foto: RINA

- Radovi na rekonstrukciji postojećeg i izgradnji dela novog puta su u toku i očekivanja meštana ali i turističkih poslenika su, s razlogom, velika. Kako odmiču radovi na izgradnii puta, jača i interesovanje lokalnog stanovništva za uključivanje u programe Turističke organizacije koji se odnose na stimulisanje meštana spremnih da se uključe u seoski turizam svojim smeštajnim i drugim kapacitetima - dodaje Vasiljević.

Nadgrobni spomenici grčkog groblja u prijepoljskom selu, prema mišljenju stručnjaka, predstavljaju jedinstven cvet u Republici Srbiji jer je reč o najviše ukrašenih stećaka na jednom lokalitetu u zemlji.

Kurir.rs/RINA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja