Čačak - epicentar kulturnih događaja
Foto: Kurir/D.Č.

Nacionalna prestonica kulture 2023.

Čačak - epicentar kulturnih događaja

Srbija -

Kulturno blago Srbije: Po ugledu na evropsku prestonicu kulture, i u Srbiji prvi put jednom gradu dodeljna ova titula, koj povezuje kulturnu baštinu i budućnost Srbije

Čast da prvi ponese titulu nacionalne prestonice kulture Srbije pripala je gradu Čačku, u konkurenciji od čak 18 prijavljenih gradova i opština. Otkako je ovenčan ovom titulom, grad Čačak postao je stecište brojnih manifestacija - koncerata, izložbi, festivala, revija, sabora, predavanja...

Kreativni i radni moto projekta je „Čačanska rodna“, inspirisan imenom sortimenta šljive koji je prepoznatljiv čačanski poljoprivredni proizvod. Kroz taj moto predočena je ideja celokupnog projekta - vizija Grada Čačka kao vekovnog plodnog tla za razvoj kulture, umetnosti, duhovnosti, ali i nauke, privrede, turizma, sporta. Ovo prestižno zvanje dodeljuje se kod nas prvi put, a uspostavljeno je po ugledu na titulu evropska prestonica kulture, kojom je tokom prošle godine bio ovenčan Novi Sad.

„Čačanska rodna“

„Čačanska rodna“ tokom ove godine predstavlja se u četiri celine: „Na slobodi“, „Na Moravi“, „Na raskršću“, „Na kaldrmi“, a svaka od njih na osoben način prikazuje najvažnije elemente tekuće kulturne produkcije, ali i bogatstvo nacionalne i zavičajne baštine.

Na pripremi ovog projekta prošle godine radili su Ministarstvo kulture Republike Srbije i Grad Čačak, tokom čega je razvijeno više od 60 novih umetničkih programa pod temom „Čačanska rodna“, koja oslikava lokalne specifičnosti ovog kraja.

Ovaj projekat ujedno je i prilika za decentralizaciju kulturnog života naše države, jer će ulaganjem u infrastrukturu i dobre programe lokalne zajednice će podići kvalitet sveukupnog života u njima.

Da se spremi Užice

Idejni koncept „Čačanske rodne“ zasniva se na vrednostima Čačana koji su kroz istoriju formirali kulturni profil grada, mnogobrojnim ličnostima koje su rođenjem, životom i stvaranjem vezane za Čačak, poput Nadežde Petrović, Vladislava Petkovića Disa, Tanaska Rajića, Sonje Savić, Puriše Đorđevića, Dragana Kićanovića, Željka Obradovića, Radmile Bakočević i mnogih drugih značajnih ličnosti iz istorije, kulture i sporta poteklih sa čačanskog rodnog tla.

Nosioci projekta „Čačanska rodna“ su ustanove kulture Grada Čačka: Kulturni centar Čačka, Umetnička galerija „Nadežda Petrović“, Narodni muzej, Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“, Međuopštinski istorijski arhiv, Gradsko pozorište, kao i brojna udruženja.

Sledeće godine ovu prestižnu titulu poneće Grad Užice.

Čačanska rodna
foto: Kurir/D.Č.

Brojne manifestacije

Središte kulturnih zbivanja

Projekat „Čačanska rodna“ počeo je da se realizuje od 21. marta, a završava se 18. decembra 2023. godine, i u tom periodu Čačak će predstavljati središte kulturnih zbivanja uz brojne događaje koji su većinom besplatni za posetioce - izložbe, koncerte, predstave, književne manifestacije, jubileje. Za završetak projekta „Čačanska rodna“ planirano je otvaranje Muzeja košarke u Čačku.

Medijski sadržaj je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Grada Čačka. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track